Angela Merkelová je favoritkou na Nobelovu cenu za mier

Nemecká kancelárka Angela Merkelová je podľa stávkových kancelárií najväčšou favoritkou na zisk tohtoročnej Nobelovej ceny za mier. Dostať by ju mohla za svoje úsilie o riešenie migračnej a tiež ukrajinskej krízy.

09.10.2015 07:30
debata (60)

Veľké nádeje majú údajne tiež pápež František, ruský opozičný denník Novaja gazeta alebo iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Javad Zarif a šéf americkej diplomacie John Kerry, ktorí tento rok dospeli k dohode o obmedzení iránskeho jadrového programu. Nórsky Nobelov výbor oznámi meno laureáta v piatok o 11:00 hod SELČ.

V súvislosti s najrozsiahlejšou utečeneckou krízou od druhej svetovej vojny by mohla byť Nobelova cena za mier udelená tiež Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov, ktorého pracovníci pomáhajú utečencom na ich strastiplnej ceste do Európy, či eritrejskému katolíckemu duchovnému Mussiemu Zeraiovi, uvádzajú pozorovatelia.

Podobne ako v minulých rokoch sa spomína aj meno konžského gynekológa Denisa Mukwegeho, ktorý pomáha obetiam znásilnenia a niekdajšieho spolupracovníka americkej tajnej služby NSA Edwarda Snowdena, ktorý pred dvoma rokmi zverejnil materiály amerických tajných služieb o rozsiahlom sledovaní komunikácie Američanov aj ľudí v zahraničí.

Vlani Nobelovu cenu za mier dostala vtedy sedemnásťročná pakistanská bojovníčka za právo dievčat na vzdelanie Malala Júsufzaiová, ktorá sa stala vôbec najmladším držiteľom tohto ocenenia.

Na vyznamenaných čaká okrem ôsmich miliónov švédskych korún aj tradičný slávnostný ceremoniál, ktorý sa uskutoční v deň výročia úmrtia Alfreda Nobela 10. decembra. Nobelova cena za mier sa bude odovzdávať v nórskom hlavnom meste Osle, ceny za lekárstvo, ekonómiu, fyziku, chémiu a literatúru vo švédskej metropole Štokholme.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Nobelova cena #Angela Merkelová #Nobel