AP: Počas septembrovej tlačenice v Mekke zomrelo 1453 ľudí

Počas septembrovej tlačenice počas púte do Mekky zahynulo najmenej 1 453 ľudí. Ide o najhoršiu katastrofu, ktorá púť postihla.

09.10.2015 13:50 , aktualizované: 14:16
debata (8)

Informovala o tom v piatok agentúra AP, ktorá najnovšiu bilanciu zostavila na základe informácií z niekoľkých štátov, odkiaľ pútnici do Saudskej Arábie prišli.

Oficiálny počet od saudských úradov sa zastavuje na čísle 769, aj keď údajne nie je konečný. Pútnikov ušliapal dav 24. septembra v údolí Míná, keď smerovali k rituálu kameňovania Satana. Tohtoročnej púti sa zúčastnili asi dva milióny moslimov.

Saudské kráľovstvo od začiatku kládlo dôraz na zaistenie bezpečnosti a povolalo 100 000 policajtov a vojakov, tragickému incidentu sa napriek tomu zabrániť nepodarilo. Doteraz najväčšie podobné nešťastie sa v Saudskej Arábii stalo v roku 1990, keď ušliapali 1 426 ľudí.

Medzi mŕtvymi bolo podľa AP 465 Iráncov, 148 Egypťanov a 120 Indonézanov. Ďalšími najviac postihnutými krajinami sú India (101 obetí), Nigéria (99 obetí), Pakistan, (93 obetí), Mali (70 obetí), Bangladéš (63 obetí) a Senegal (54 obetí). Mŕtvi pochádzali aj z Beninu, Kamerunu, Etiópie, Sudánu, Maroka, Alžírska, Ghany, Čadu, Kene a Turecka. Zranilo sa podľa úradných údajov 934 osôb.

Konečná bilancia ešte nie je jasná, pretože stovky ľudí je stále nezvestných. Podľa indických a indonézskych diplomatov by počet obetí mohol presiahnuť aj dvetisíc. Irán aj ďalšie štáty, ktorých občania v Mekke zahynuli, obviňujú Saudských Arabov, že pri zaistení bezpečnosti zlyhali. Niektoré krajiny dokonca vyzvali, aby organizácia púte prešla na medzinárodné inštitúcie, pretože Saudská Arábia je údajne nekompetentná.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Mekka #pútnici #tlačenica