Rusko: Moskva uvažuje o vydaní Savčenkovej do Kyjeva

Ruský minister spravodlivosti Alexandr Konovalov v piatok vyhlásil, že Moskva je otvorená dialógu o vydaní ukrajinskej pilotky Savčenkovej nazad do Kyjeva. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na ruské médiá.

09.10.2015 15:01
rusko, súd, Naďa Savčenková, Savčenková, Foto: ,
Naďa Savčenková.
debata (114)

Pilotku už vyše roka v Rusku zadržiavajú pre obvinenia z účasti na vlaňajšej vražde dvoch ruských novinárov na východnej Ukrajine a z ilegálneho prekročenia ruských hraníc, za čo jej hrozí až 25 rokov väzenia.

Proces so Savčenkovou sa začal 22. septembra v juhoruskom meste Doneck, ležiacom pri hraniciach s Ukrajinou. Minister Konovalov, ktorého citovali ruské médiá, v piatok vyhlásil, že o presune Savčenkovej do Ukrajiny bude možné diskutovať, hneď ako zaznie verdikt súdu.

Ruskí vyšetrovatelia tvrdia, že pilotka úmyselne naviedla paľbu ukrajinských mínometov na ruských novinárov, z ktorých dvaja potom zahynuli. Následne podľa Moskvy prešla hranice ako utečenka, pričom mala falošné doklady.

Naďa Savčenková všetky obvinenia kategoricky poprela a tvrdí, že ju do Ruska zavliekli násilím po tom, ako ju zajali proruskí separatisti. Poprední ukrajinskí aj západní činitelia dlhodobo žiadajú o Savčenkovej prepustenie, pričom tvrdia, že Rusko ju efektívne využíva ako rukojemníčku, komentuje AP.

114 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #súdny proces #Kyjev #Ukrajina #Naďa Savčenková