Porošenko dúfa, že krehké prímerie na Ukrajine vydrží

Ukrajinský prezident Petro Porošenko sa v piatok vyjadril zmierlivým tónom o Rusku a Moskvou podporovaných povstalcoch na východnej Ukrajine počas svojej návštevy Kazachstanu, ktorý je hlavným spojencom Kremľa v strednej Ázii.

09.10.2015 15:56
Porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko.
debata (20)

„Málokto tomu veril, ale my sme robili, čo sa dalo a výsledkom našich snáh je, že zbrane mlčia už vyše dva týždne a to dáva nádej pre opatrný optimizmus vo veci uplatnenia ďalších častí dohôd z Minska,“ povedal podľa agentúry Reuters na stretnutí s kazašským prezidentom Nursultanom Nazarbajevom.

Porošenko hovoril o prímerí na východe Ukrajiny. Rusko pristúpilo na konštruktívnejší tón v rozhovoroch o Ukrajine, uviedli diplomati dobre oboznámení so situáciou. „Sťahovanie ľahkých zbraní, tankov a mínometov sa začalo,“ citovala agentúra Reuters Porošenka, podľa ktorého „to pomôže posilniť krehký mier, ktorý bol dosiahnutý“.

Porošenko vyjadril nádej, že sa mu podarí zabrániť obchodnému embargu zo strany Ruska, keď v januári vstúpi do platnosti dohoda o voľnom obchode medzi Ukrajinou a Európskou úniou. Moskva zakázala dovoz potravín z EÚ v reakcii na sankcie únie uvalené na Rusko po jeho anexii ukrajinského Krymu. A uviedla, že zvažuje uplatnenie rovnakého embarga voči Ukrajine.

Podľa Porošenka uvedené tri strany o záležitosti rokujú. „Dúfam, že vo výsledku ruská vláda zruší plánované obmedzenia.“ Nazarbajev povedal, že Kazachstan bude dodávať uhlie a ropné produkty na Ukrajinu, ktorá by mohla čeliť nedostatku energií v dôsledku narušenia dodávok uhlia z východných častí Ukrajiny, ktoré sú pod kontrolou povstalcov.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #prímerie #kríza na Ukrajine #Petro Porošenko