Ministri spravodlivosti EÚ rokovali o nenávisti na internete

Možnosti, ako brániť šíreniu nenávisti na internete, v piatok v Luxemburgu preberali ministri spravodlivosti členských krajín Európskej únie. Podľa eurokomisárky pre spravodlivosť Věry Jourovej by ako príklad spôsobu, ako by veľké internetové firmy mali postupovať, mohol slúžiť ich postup proti šíreniu detskej pornografie.

09.10.2015 16:43
debata (105)

Európska komisia už s významnými internetovými hráčmi o veci rokuje. „Uznávame, že je ľahšie nájsť a odstrániť fotografie nahých detí, že definícia toho, čo je nenávistný prejav je ďaleko zložitejšia,“ poznamenala pri príchode na rokovanie česká eurokomisárka. Zdôraznila, že je potrebné nájsť tenkú líniu, keď už nejde o slobodu vyjadrenia, ale o jasnú podporu nenávisti.

„Ak niečo nie je dovolené na transparente na demonštrácii, tak nie je možné, aby to bolo prípustné na internete,“ povedal po rokovaní novinárom luxemburský minister Felix Braz. Európa už s veľkými prevádzkovateľmi predovšetkým sociálnych sietí, napríklad Facebooku či Twitteru, rokuje. Jourová sa s ich predstaviteľmi stretla minulý týždeň.

„Zhodli sme sa, že šírenie nenávisti je neprípustné,“ podotkla komisárka. Neskôr doplnila, že ohľadom problematiky zo strany firiem cíti „veľkú spoločenskú zodpovednosť“. So zástupcami firiem hovorilo aj Nemecko. Aj jeho minister spravodlivosti Heiko Maas novinárom pripomenul, že spoločnosti sa na boj proti detskej fotografie samy zhodli.

Napríklad zástupcovia Facebooku dali podľa neho najavo, že firma plánuje na boj s nenávistnými prejavmi vyčleniť výraznú finančnú čiastku. Podľa luxemburského ministra nie sú všetky krajiny EÚ v takej pozícii a nemajú taký trh, aby mohli s veľkými hráčmi o veci vyjednávať samostatne. Práve preto Braz uvítal zapojenie Európskej komisie do riešenia problematiky.

„Je to nemecká iniciatíva … ale nie je to len nemecký problém, týka sa celej Európy,“ poznamenal Maas. Tiež Jourová pri príchode zdôraznila, že hoci internet je globálne médium, je jej hlavným záujmom dianie v Európe.

105 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #internet #spravodlivosť #nenávisť #ministri