BR OSN schválila rezolúciu: EÚ môže zadržiavať lode pašerákov migrantov

Bezpečnostná rada OSN schválila v piatok námorné operácie Európskej únie zamerané na zadržiavanie plavidiel pašerákov ľudí na voľnom mori pri pobreží Líbye. Pätnásťčlenná bezpečnostná rada prijala rezolúciu, vypracovanú Britániou, 14 hlasmi. Venezuela sa hlasovania zdržala, informovala tlačová agentúra Reuters.

09.10.2015 18:22
debata (8)

„Ľudia nemôžu beztrestne profitovať z tohto hrozného obchodu,“ uviedol britský veľvyslanec pri OSN Matthew Rycroft. Rezolúcia o druhej z troch fáz misie, o ktorej sa viedli rokovania celé mesiace, patrí pod siedmy článok Charty OSN, čo znamená, že môže byť presadzovaná vojenskými prostriedkami.

Dokument takisto povoľuje EÚ a jednotlivým krajinám naloďovať sa na plavidlá „s cieľom zachraňovať ohrozené životy migrantov alebo obete obchodovania s ľuďmi“. Pátracia a zadržiavacia operácia, teda druhá fáza misie, je povolená na jeden rok, informovala tlačová agentúra AP. V rezolúcii sa uvádza, že k „migrantom treba pristupovať ľudsky a dôstojne“.

Bezpečnostná rada OSN uviedla, že migrantov z plavidiel, ktoré budú zaistené, prepravia do Talianska. EÚ najprv požadovala, aby mohla námorná operácia prebiehať v líbyjských teritoriálnych vodách, ale Líbya proti tomu namietala. Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) oznámila, že v roku 2015 zatiaľ zahynulo v Stredozemnom mori 2 987 migrantov.

Operácia je zameraná proti pašovaniu ľudí, ako aj proti sieťam obchodníkov s ľuďmi a ich infraštruktúre na juhu centrálneho Stredomoria medzi brehmi Tuniska a Líbye. Pôvodný názor misie EUNAVFOR Mediterranean sa v druhej fáze zmenil na označenie Sophia. Ide o meno dievčaťa, ktoré porodila somálska utečenkyňa 22. augusta na palube nemeckej lode Schleswig-Holstein pri líbyjskom pobreží.

Európska rada schválila celú vojenskú operáciu, podliehajúcu Európskej službe pre vonkajšiu činnosť (EEAS), v máji tohto roku a o mesiac ju odobrili aj šéfovia diplomacií krajín EÚ. Operácia by mala mať tri fázy. Prvá zahŕňala len záchranné misie a monitorovanie pašerákov pomocou lodí, dronov a družíc.

Od začiatku júla sa podľa veliteľa operácie, talianskeho kotradmirála Enrica Credendina, podarilo získať detailné poznatky o štruktúrach a sieťach prevádzačov. V druhej fáze, ktorá sa začala v stredu 7. októbra, budú môcť lode EÚ operujúce v medzinárodných vodách v Stredomorí zastaviť, prehľadať, odkloniť a skonfiškovať predpokladané plavidlá pašerákov.

Osoby podozrivé z pašeráctva majú byť zadržané. Tretia fáza by mala umožniť likvidáciu plavidiel a infraštruktúry, najlepšie pred ich použitím, a zatknutie obchodníkov a pašerákov priamo na území krajiny, v ktorej vyvíjajú svoju činnosť. Prechod do tretej fázy, ktorá by mala prebiehať aj v líbyjských teritoriálnych vodách, by si však vyžadoval súhlas Líbye alebo Bezpečnostnej rady OSN.

Veliteľstvo operácie sa nachádza v Ríme a riadi ju talianske námorníctvo. Náklady znáša každý štát sám. Po dosiahnutí plnej operačnej kapacity budú k dispozícii prostriedky EÚ vo výške 11,82 milióna eur na dvanásť mesiacov.

Zatiaľ nie je jasné, či šesť vojnových lodí misie EÚ, zo vzduchu podporovaných vrtuľníkmi a bezpilotnými lietadlami, dokáže prakticky zmeniť situáciu v Stredomorí. V niektoré dni vyráža z líbyjského pobrežia do Európy až 20 plavidiel naložených migrantmi.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #utečenci #BR OSN #rezolúcia #pašeráci ľudí #migračná kríza