Uzavrie hranice časť Schengenu?

Koniec voľného pohybu v strede Schengenu? Pre neutíchajúci prílev migrantov politici v susedných krajinách čoraz častejšie avizujú zatváranie hraníc. Či ide len o politickú hru, to ukážu už najbližšie dni. Slovensko podľa ministerstva vnútra takéto opatrenie zatiaľ nechystá.

10.10.2015 08:00
utečenci, migranti, migračná kríza, Foto:
Migranti chcú cez Maďarsko len prejsť na ceste do Nemecka. Na snímke stovky utečencov neďaleko mesta Hegyeshalom na hraniciach s Rakúskom.
debata (43)

Podľa českého ministra vnútra Milana Chovanca by Česko mohlo v nedeľu uzavrieť svoje hranice s Rakúskom. Minister tvrdí, že má signály, že Rakúsko po dostavbe plota v Maďarsku urobí rovnaký krok, ale nebude sa týkať českej hranice, preto ju treba podľa ministra chrániť.

Maďari koncom tohto týždňa oznámili, že stavbu plota na hranici s Chorvátskom už takmer dokončili. Migrantov to odradí a začnú sa presúvať na inú trasu. Do cieľového Nemecka tak môžu ísť cez Slovinsko a Rakúsko, využiť by mohli aj Česko. Viedeň v tejto súvislosti uviedla, že ak to bude nevyhnutné, zosilní kontroly na svojich hraniciach, zväčší ich intenzitu aj rozsah. To by znamenalo kontrolu áut, ale aj ľudí prechádzajúcich cez ne.

„Uzavretie hraníc medzi jednotlivými krajinami situáciu s migráciou nevyrieši,“ odpovedal hovorca nášho ministerstva vnútra Ivan Netík na otázku, či k takému riešeniu pristúpi aj naša krajina. Bezpečnostný analytik Ivo Samson hovorí, že opatreniami u susedov by Slovensko nemalo byť ohrozené.

„Keď Maďarsko uzavrie aj hranice s Chorvátskom, migranti si nájdu inú trasu. Namiesto cez balkánsku cestu sa pokúsia o príchod do Rakúska a Nemecka cez Taliansko,“ myslí si Samson. Podľa neho európsku politiku migrantská vlna zaskočila. „Únia nebola pripravená. Nemala stratégiu, len taktiku,“ upozornil analytik. Dodal, že opatrenia, ktoré prijíma, sa často míňajú účinkom, a kto z toho profituje a bude profitovať najviac, sú prevádzači.

Ministerstvo ani slovenská polícia nechcú prezradiť, či majú pripravený scenár, ak by sa migranti vydali smerom ku nám. „Dohľad na hraniciach posilnilo 220 policajtov po celom úseku štátnej hranice s Maďarskou republikou. Bolo to v čase, keď migračný tok smeroval z Maďarska na naše územie. Opatrenia sa naďalej vykonávajú,“ povedal hovorca Policajného prezídia Martin Wäldl. Dodal, že pri akejkoľvek zmene bezpečnostnej situácie je Policajný zbor pripravený okamžite reagovať.

Česko už od soboty sprísnilo kontrolu na vyše 20 česko-rakúskych priechodoch a na zelenej hranici v dvoch krajoch, v Juhomoravskom a Juhočeskom. „Na zvýšenú kontrolu česko-rakúskeho pohraničia polícia prechodne nasadí 720 policajtov. Zároveň budú pôsobiť i na zelenej hranici. Dočasným opatrením chce polícia získať prehľad o prípadnej nelegálnej migrácii,“ vysvetlila hovorkyňa cudzineckej polície Kateřina Rendlová.

Česká polícia tvrdí, že to nemá súvis s prípadným uzavretím hraníc zo strany Rakúska. Český minister vnútra Milan Chovanec však vyhlásil, že ak by sa krajina mala stať koridorom a cez jej územie by smerovali tisíce ľudí, sú pripravení aj za pomoci zrušenia vlakových spojov svoje hranice efektívne chrániť. „Armáda a polícia sú schopné nasadenia do piatich hodín. V jednej zmene by to znamenalo nasadenie 800 ľudí, teda 500 policajtov a 300 vojakov,“ citoval Chovanca server idnes.cz.

Maďarskom v súčasnosti prechádza okolo 6 000 migrantov denne. Prichádzajú z Chorvátska a Maďarsko ich posiela priamo do Rakúska. To sa teraz obáva, že tok migrantov, ktorí z alpskej republiky doteraz plynulo prúdili do Nemecka, sa zastaví a desaťtisíce utečencov sa začnú hromadiť na jeho území. Tým, že utečencov prestane prijímať, Viedni otvorene pohrozil Mníchov.

Bavorský krajinský premiér Horst Seehofer v rozhovore pre denník Bild avizoval, že jeho kabinet už v piatok mienil posielať migrantov z hranice späť. Spolková vláda, do kompetencie ktorej táto otázka spadá, však s týmto opatrením nevyslovila súhlas. Seehofer preto vláde kancelárky Angely Merkelovej pohrozil, že ju zažaluje na súde, ak Berlín nepodnikne okamžité kroky na obmedzenie obrovského prílevu uchádzačov o azyl.

Rakúska šéfka rezortu vnútra Johanna Miklová-Leitnerová už naznačila, že ak Bavorsko pribrzdí prúd utečencov na hraniciach, Rakúsko opäť sprísni kontroly. „Ak Bavorsko začne migrantské toky spomaľovať, teda viacej kontrolovať, tak bude musieť i Rakúsko spustiť intenzívnejšie a rozsiahlejšie kontroly,“ citovala agentúra APA Miklovú-Leitnerovú. Berlín už raz v septembri zaviedol na hraniciach kontroly.

Viedeň na to reagovala dočasným posilnením ochrany hraníc s Maďarskom, so Slovenskom, Slovinskom a s Talianskom. Minulý mesiac rakúsky kancelár požiadal maďarského premiéra, aby sa Budapešť so zatvorením zelenej hranice s Chorvátskom neponáhľala, aby nevypukol nový chaos so vznikom nových migračných trás. Viedeň vtedy sľúbila, že predbežne bude radšej plynulo prijímať utečencov prechádzajúcich cez Maďarsko.

Podľa šéfa maďarského úradu vlády Jánosa Lázára by sa o uzavretí zelenej hranice s Chorvátskom malo rozhodnúť do týždňa. Keďže plot je už z 99 percent hotový, technicky by nemalo nič brániť tomu, aby Maďarsko zaviedlo rovnaký režim ako na hranici so Srbskom. Sľubuje si od toho znížený prílev migrantov. Maďarským policajtom a vojakom by na chorvátskej hranici mali navyše pomáhať symbolické posily z krajín visegrádskej skupiny.

Uzavretie zelenej hranice medzi Maďarskom a Chorvátskom by mohlo zúžiť cestu, ktorou smeruje tok migrantov. Museli by ísť západnejšie do Slovinska a odtiaľ do Rakúska alebo cez Rumunsko. Maďarská vláda ohlásila, že v prípade potreby vybuduje plot aj na hranici s Rumunskom.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #schengen #utečenci #hraničné kontroly #migračná kríza