USA a Rusko rokovali o tom, ako sa vyhnúť stretom lietadiel v Sýrii

Zástupcovia Spojených štátov a Ruska urobili pokrok v rokovaniach o tom, ako sa vyhnúť prípadným incidentom medzi ich lietadlami v sýrskom vzdušnom priestore. Oznámil to v sobotu Pentagon po videokonferenčnom hovore, ktorý spolu viedli americkí a ruskí armádni predstavitelia.

10.10.2015 08:27 , aktualizované: 21:09
debata (60)

Koalície v čele s USA podniká v Sýrii letecké údery už dlhší čas, Rusko ich začalo na konci septembra. „Rokovanie bolo profesionálne a bolo zamerané na realizáciu konkrétnych bezpečnostných postupov,“ uviedlo vo svojom vyhlásení americké ministerstvo obrany.

„Počas rozhovorov sa dosiahol pokrok a USA sa s Ruskom dohodli, že ďalšie rokovania sa uskutočnia v blízkej budúcnosti,“ dodal Pentagon. V rokovaniach ide najmä o zaistenie bezpečnosti lietadiel.

Americké ministerstvo obrany v noci na sobotu oznámilo, že dostalo z Ruska oficiálnu odpoveď na svoj návrh začať rokovania s cieľom zaručiť bezpečnosť leteckých operácií v Sýrii. Informoval o tom v noci na sobotu hovorca Pentagónu Peter Cook.

Cook dodal, že americké ministerstvo študuje ruskú odpoveď. Súčasne vyslovil predpoklad, že rusko-americké rokovania by sa mohli konať už počas tohto víkendu. Rusko, ktoré od 30. septembra podniká v Sýrii nálety na pozície povstalcov, poskytuje svojou operáciou podporu najnovšej veľkej ofenzíve vládnej armády v západnej časti krajiny.

Jednotky verné prezidentovi Bašárovi Asadovi ju spustili túto stredu na viacerých frontoch. Na strane vládnych síl bojujú aj oddiely libanonského proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh.

Rusko upozorňuje, že v Sýrii spustilo svoju operáciu na základe žiadosti prezidenta Asada, kým koalícia vedenia USA podniká nálety bez súhlasu Bezpečnostnej rady OSN a svoje kroky nekoordinuje ani s vládou v Damasku.

Američania zasa Rusku vytýkajú, že s náletmi na pozície protivládnych islamistov v Sýrii začalo bez predchádzajúceho upozornenia. Americkí experti 1. októbra v rámci videokonferencie odovzdali ruskej strane dokument o súčinnosti pri letoch nad Sýriou v snahe zabrániť incidentom.

Rusko neskôr deklarovalo, že americký návrh je v princípe prijateľný, ale treba spresniť technické detaily, ktorými sa budú obe krajiny zaoberať na úrovni expertov.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sýria #vojna v Sýrii