Diplomata OSN podozrivého z korupcie prepustili na kauciu

Na kauciu vo výške dva milióny dolárov prepustil v sobotu súd amerického mesta New York diplomata Dominikánskej republiky Francisa Lorenza, ktorého americké orgány tento týždeň zatkli pre účasť v rozsiahlej korupčnej afére a vyhýbanie sa plateniu daní. Súd Lorenzovi nariadil domáce väzenie.

10.10.2015 08:39
debata (2)

Newyorská prokuratúra začala vyšetrovať predpokladanú korupčnú schému, do ktorej boli zrejme zapletení aj vysokopostavení diplomati OSN a ktorá súvisí s výstavbou nehnuteľností v čínskom Macau.

Prokuratúra napr. vzniesla obvinenie aj voči čínskemu developerovi Ng Lap Sengovi a naňho napojeným ľuďom, a to vo veci sprisahania s cieľom podplácania vysokopostavenej osoby OSN, podplácania a sprisahania s cieľom prať špinavé peniaze a vo veci podania nepravdivého daňového priznania v USA.

Do prípadu je zapletený aj bývalý predseda Valného zhromaždenia OSN, vtedajší veľvyslanec karibského štátu Antigua a Barbuda pri OSN John Ashe. Z obvinenia vyplýva, že Ashe si v rokoch 2012–14 uložil na účtoch v dvoch amerických bankách vyše tri milióny dolárov, ktoré prevzal od zahraničných vlád a predstaviteľov.

Časť z týchto financií následne presunul na účty svojej manželky a časť investoval do hypotéky na svoje bývanie v Dobbs Ferry v New Yorku, na splátky lízingu auta BMW a kúpu hodiniek Rolex, napísala agentúra Reuters.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #OSN #diplomat