Rusko podporilo väčšiu misiu OBSE na Ukrajine

Rusko v sobotu oznámilo, že podporuje rozšírenie európskej monitorovacej misie na Ukrajine s cieľom dohliadať na stiahnutie mínometov, tankov a ľahkého delostrelectva na základe nedávnych dohôd.

10.10.2015 17:32
debata (42)

Podpora rozšírenej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) zo strany Moskvy môže byť ďalšou známkou, že si želá úspech mierového procesu, teda výsledok, ktorý by mohol časom viesť k zmierneniu západných sankcií voči Rusku, píše agentúra Reuters.

„Rusko podporuje zvýšenie počtu pozorovateľov na povolené maximum 1 000,“ uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí s tým, že v súčasnosti má misia 543 pracovníkov. „Je to obzvlášť aktuálne vo svetle nových úloh plnenia dohôd z 29. septembra o stiahnutí mínometov, tankov a ľahkého delostrelectva,“ dodal rezort vo vyhlásení.

Vyhlásenie prišlo pred pondelkovými rozhovormi šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova a generálneho tajomníka OBSE Lamberta Zanniera v Moskve. Misia OBSE na Ukrajine pôsobí prevažne v dvoch povstalcami kontrolovaných oblastiach na východe, kde má v zmysle februárových mierových dohôd z Minska za úlohu monitorovať prímerie medzi separatistickými a vládnymi silami.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #OBSE #kríza na Ukrajine