Zomrel bývalý britský minister financií Geoffrey Howe

Vo veku 88 rokov zomrel Geoffrey Howe, bývalý britský minister financií a zahraničia a prominentná postava konzervatívnej vlády Margaret Thatcherovej.

10.10.2015 20:38
Britain Obit Howe Foto:
Geoffrey Howe na archívnej snímke.
debata

Howe zomrel náhle v piatok večer vo svojom dome po návrate z jazzového koncertu, oznámila to v sobotu jeho rodina. Príčinou úmrtia bol zrejme srdcový infarkt. Premiér David Cameron, tiež konzervatívny politik, nazval Howa „tichým hrdinom prvej vlády Thatcherovej“, ktorý ukázal obrovskú odvahu a odhodlanie pri záchrane britskej ekonomiky.

Howe sa stal ministrom financií v roku 1979, keď do kresla premiéra zasadla Thatcherová. Pomohol zaviesť politiku voľného trhu, ktorú nová premiérka uprednostnila, a dostať britskú ekonomiku z recesie. Počas jeho funkčného obdobia boli znížené dane z príjmov, zrušená kontrola výmenných kurzov, znížené verejné výdavky a zavedené ďalšie nepopulárne opatrenia, vrátane zvýšenia dane z benzínu.

V roku 1983 sa Howe presunul na ministerstvo zahraničia a hral dôležitú úlohu pri rokovaniach s čínskou vládou o budúcnosti Hongkongu. Zrejme by sa stal vicepremiérom, ale jeho vzťahy s Thatcherovou sa v čase, keď pôsobil na ministerstve zahraničia, zhoršili, hlavne kvôli nezhodám ohľadom politiky voči Európe.

Howe následne zohral dôležitú úlohu pri politickom páde Thatcherovej. V novembri 1990 odstúpil a v prejave pri svojom odchode napadol jej schopnosť ďalej pôsobiť ako vodca strany. Vyzval preto konzervatívcov, aby prehodnotili svoju podporu Thatcherovej. Využil vtedy slávneho porovnania z kriketu, ktoré sa odvtedy stalo súčasťou britského politického slovníka pri popisovaní taktiky Thatcherovej.

Tá rezignovala o tri týždne neskôr, keď stratila podporu konzervatívcov. Howe vyštudoval Cambridgeskú univerzitu a bol pôvodne úspešným právnikom. V roku 1970 sa stal rytierom a bol členom Snemovne lordov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #zomrel #srdcový infarkt