Zomrel agent tajnej služby, ktorý zachránil život Reaganovi

Agent americkej tajnej služby Jerry Parr, ktorému pripisujú zásluhy za záchranu života bývalého prezidenta Ronalda Reagana, zomrel v piatok vo veku 85 rokov. Informovala o tom agentúra AP.

11.10.2015 08:29
debata (17)

Na prezidenta Reagana spáchal 30. marca roku 1981 atentát John Hinckley. Mladý, mentálne narušený muž postrelil hlavu štátu vo Washingtone pred hotelom Hilton. Parr v ten deň slúžil ako veliteľ prezidentskej ochranky.

Keď začali padať výstrely, Parr vtiahol Reagana do prezidentskej limuzíny, ktorá ihneď vyrazila do Bieleho domu. Nikto, vrátane prezidenta, si spočiatku nevšimol, že jedna guľka zasiahla cieľ. Keď sa Reagan začal sťažovať na bolesť v hrudníku a na perách sa mu objavila krv, Parr nariadil šoférovi zmeniť smer do univerzitnej nemocnice Georgea Washingtona.

Ako sa neskôr ukázalo, Reagana strela zasiahla do hrudníku a spôsobila mu vnútorné krvácanie. Lekári skonštatovali, že akékoľvek oneskorenie príchodu do nemocnice by prezidenta stálo život. Bývalá prvá dáma Nancy Reaganová vo svojom piatkovom tlačovom vyhlásení označila Parra za „skutočného hrdinu“.

Riaditeľ tajnej služby Joseph Clancy povedal, že Parrove činy „zachránili inštitúciu prezidentského úradu“. „Každý agent tajnej služby si veľmi dobre uvedomuje, čo (Parr) spravil nielen pre tajnú službu, ale – čo je dôležitejšie – pre svoju krajinu,“ napísal Clancy vo svojom vyhlásení v sobotu.

Parr sa narodil 16. septembra roku 1930 v Birminghame, v štáte Alabama. Do tajnej služby vstúpil ako veterán amerického letectva v roku 1962. Do dôchodku odišiel v roku 1985. Po smrti za sebou zanechal manželku Carolyn a tri dcéry.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #agenti #zomrel #ronald reagan