Turecké zdroje: Za útokmi v Ankare zrejme stál Islamský štát

Pri dvoch bombových útokoch v Ankare v sobotu zahynulo 128 ľudí. Uviedla to v nedeľu prokurdská Ľudová demokratická strana (HDP), ktorej sympatizanti zrejme tvoria väčšinu obetí. Identifikovaných už má byť 120 tiel, zvyšných osem zatiaľ nie, uviedla agentúra Reuters. Oficiálna bilancia tureckých úradov zatiaľ uvádza 95 mŕtvych a 246 zranených. Vo vážnom stave je v nemocnici 65 ľudí. Prvé poznatky vyšetrovateľov naznačujú, že za sobotňajšie bombové útoky v tureckej metropole Ankara je zodpovedná skupina Islamský štát (IS), a vyšetrovatelia sa pri svojej práci zameriavajú na túto organizáciu.

11.10.2015 09:16 , aktualizované: 16:32
Islamský štát, vlajka, zástava, islamisti, Irak, Foto: ,
Prvé poznatky vyšetrovateľov naznačujú, že za sobotňajšie bombové útoky v tureckej metropole Ankara je zodpovedná skupina Islamský štát (IS).
debata (31)

Uviedli to v nedeľu dvaja vysokopostavení tureckí bezpečnostní predstavitelia pre agentúru Reuters. Jeden zo zdrojov povedal, že sobotňajšie útoky, pri ktorých podľa prokurdskej opozičnej strany zahynulo 128 ľudí, sú mimoriadne podobné júlovému samovražednému útoku z mesta Suruč pri sýrskej hranici.

Vtedajší útok pripísali práve Islamskému štátu. „Tento útok bol v štýle útoku zo Suruča a všetky známky ukazujú, že išlo o kópiu tohto útoku… náznaky poukazujú na IS,“ uviedol zdroj pod podmienkou anonymity. „Všetky náznaky ukazujú, že útok mohol vykonať IS. Zameriavame sa úplne na IS,“ povedal pre Reuters druhý zdroj.

Tisíce ľudí, z ktorých mnohí skandovali... Foto: SITA, Emrah Gurel
turecko, demonštrácia, protivládny protest, Tisíce ľudí, z ktorých mnohí skandovali protivládne heslá, sa zhromaždili v centre tureckého hlavného mesta neďaleko miesta sobotňajších bombových útokov.

Ľudia skandovali protivládne heslá

Medzitým tisíce ľudí, z ktorých mnohí skandovali protivládne heslá, sa dnes zhromaždili v centre tureckého hlavného mesta neďaleko miesta sobotňajších bombových útokov. Zhromaždení ľudia smútili za obeťami najkrvavejšieho útoku tohto druhu na tureckom území.

„Vrah (prezident Recep Tayyip) Erdogan! Vrahovia policajti!“ skandoval dav na námestí Sihhiye. Poriadková polícia, podporovaná vozidlami s vodnými delami, zablokovala hlavnú cestu vedúcu do štvrte, kde sa nachádzajú budovy parlamentu a vládnych úradov.

Pri útokoch v Ankare zahynulo 128 ľudí, tvrdí prokurdská strana

Dve nálože, ktoré podľa doterajších poznatkov vyšetrovateľov odpálili zrejme samovražední útočníci, vybuchli v sobotu dopoludnia pred hlavnou vlakovou stanicou v Ankare. V tom čase sa tam zhromažďovali účastníci plánovaného mierového pochodu, ktorý zvolali ľavicové organizácie na protest proti narastajúcemu násiliu medzi vládou a kurdskými separatistami.

Vládni činitelia uviedli, že za činom zrejme stoja radikáli z hnutia Islamský štát, povstalci zo Strany kurdských pracujúcich (PKK) alebo niektorá z krajne ľavicových skupín. K zodpovednosti za útoky sa zatiaľ nikto neprihlásil.

Zástupcovia strany HDP už v sobotu vládu obvinili, že na útokoch čiastočne nesie vinu, pretože nezabezpečila podrobné vyšetrovanie podobných útokov. Na priaznivcov HDP mierilo niekoľko útokov pred júnovými parlamentnými voľbami. Prezident aj premiér tieto obvinenia odmietli.

Turecká vláda už vymenovala štyroch hlavných vyšetrovateľov, ktorí budú po páchateľoch pátrať. V nedeľu polícia v tureckom meste Konya zadržala 14 podozrivých príslušníkov Islamského štátu. Neuviedla však, či zatýkanie s útokmi v Ankare nejako súvisí.

Čo do počtu obetí sú výbuchy náloží v Ankare najtragickejším takým útokom v novodobých dejinách Turecka. Rad svetových politikov už v sobotu vyjadrila Turecku sústrasť a útoky odsúdili ako ohavný a barbarský čin. Boli medzi nimi napríklad americký prezident Barack Obama, francúzsky prezident François Hollande alebo nemecká kancelárka Angela Merkelová. V nedeľu vyjadril zármutok aj pápež František, podľa ktorého je sobotňajšií čin mimoriadne odsúdeniahodný, pretože jeho cieľom boli bezbranní ľudia, ktorí chceli demonštrovať za mier.

Voľby budú podľa plánu 1. novembra, turecká armáda útočila na tábory PKK

Turecko uskutoční parlamentné voľby 1. novembra, ako bolo plánované, aj napriek sobotňajším bombovým útokom proti mierovému zhromaždeniu prokurdských a odborárskych aktivistov v hlavnom meste Ankara. Zahynulo pri nich najmenej 95 ľudí. Tlačovej agentúre Reuters poskytol informácie vysokopostavený vládny predstaviteľ.

„O odklade volieb ako dôsledku útoku sa vôbec neuvažuje, ani ako o možnosti. Voľby sa budú konať 1. novembra, podľa plánu,“ povedal predstaviteľ. Sobotňajší útok bol najhorší tohto druhu na tureckej pôde a v nemocniciach sa stále lieči 246 zranených.

„Keďže riziko stúpa, bude sa na predvolebných zhromaždeniach posilňovať bezpečnosť, ktorá je už aj teraz posilnená. Voľby sa budú konať za bezpečnostných opatrení,“ doplnil turecký predstaviteľ.

Turecká armáda v nedeľu oznámila, že podnikla nálety na ciele Strany kurdských pracujúcich (PKK) na juhovýchode krajiny a na severe Iraku, deň po tom, čo táto militantná skupina nariadila svojim bojovníkom, aby zastavili povstalecké operácie v Turecku. Nariadenie PKK nasledovalo po sobotňajších útokoch na zhromaždenie za mier v Ankare.

Armáda pri náletoch zničila úkryty PKK a jej pozície zabezpečené zbraňami v oblastiach Metina a Zap na severe Iraku; pri sobotňajších náletoch v oblasti Lice na juhovýchode Turecka bolo zabitých 14 militantov PKK, uvádzalo sa vo vyhlásení armády.

Turecko začalo trojdňový smútok po dvojici... Foto: SITA, Lefteris Pitarakis
turecko, ankara, protest, demonštrácia, mier, smútok, Turecko začalo trojdňový smútok po dvojici sobotňajších bombových útokov v Ankare.

Turecko smúti za obeťami útokov a snaží sa identifikovať páchateľov

Turecko v nedeľu začalo trojdňový smútok po dvojici sobotňajších bombových útokov v Ankare, pri ktorých zomrelo najmenej 95 ľudí a ďalších 245 osôb bolo zranených.

Stav 48 zranených je vážny. Jednalo sa o najtragickejšie podobné útoky, aké kedy Turecko zažilo, napísal v nedeľu spravodajský server BBC News. Výbuchy zazneli neďaleko hlavnej železničnej stanice v Ankare v čase, keď sa tu zišlo značné množstvo ľudí na pochod zorganizovaný ľavicovými skupinami.

Demonštranti chceli požadovať koniec násilia medzi ozbrojencami kurdskej separatistickej Strany kurdských pracujúcich (PKK) a tureckou vládou. Na televíznych záberoch z miesta útokov boli vidieť tela pokrytá krvou medzi transparentami. Vláda výbuchy označila za „teroristický čin“ a hnevlivo odmietla náznaky, že vina leží na jej strane.

Podľa premiéra Ahmeta Davutoglua existujú jasné dôkazy, ktoré naznačujú, že útok spáchali dvaja samovražední atentátnici. Za útokom vraj mohli stáť islamisti, kurdskí separatisti či iní ľavicoví radikáli. Očití svedkovia citovaní BBC uviedli, že sa hnev davu po výbuchoch obrátil proti polícii.

Jeden z účastníkov protestu povedal, že polícia použila slzný plyn, akonáhle bomby vybuchli, a „nechcela nechať prejsť sanitky“. Prezident Recep Tayyip Erdogan vo vyhlásení útok označil za „ohavný“ odsúdil a uviedol, že jeho páchatelia sa pokúšajú „zasiať svár medzi jednotlivé zložky spoločnosti“. Zároveň sa rozhodol zrušiť plánovanú oficiálnu návštevu Turkménska.

Tureckí vyšetrovatelia pracujú na identifikácii páchateľov a obetí sobotňajších bombových útokov. Jeden z bombových útočníkov bol identifikovaný ako muž vo veku 25–30 rokov, a to po analýze tiel na mieste činu a po odobratí odtlačkov prstov, informovali provládne noviny Yeni Safak. „Vykonáva sa práca zameraná na identifikovanie tých, čo stoja za útokmi, aby sme ich mohli postaviť pred spravodlivosť,“ uviedol Davutoglov úrad vo vyhlásení.

„Smútime za mierom,“ napísal na titulnej stránke sekularistický denník Cumhuriyet v prvý deň trojdňového štátneho smútku. Ďalšie denníky vyjadrovali hnev nad útokom. „Spodina zaútočila na Ankaru,“ hlásal titulok novín Habertürk. „Cieľom je rozdeliť národ,“ uviedol provládny denník Star.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #výbuchy #Turecko #štátny smútok