Gazeta Wyborcza: Americké tanky sa v Poľsku objavia v polovici roka 2016

Výzbroj a ďalšie vybavenie pre americký tankový prápor sa má v Poľsku objaviť v polovici budúceho roka, aby v prípade potreby poslúžili predsunutým silám Severoatlantickej aliancie. Uviedol to poľský denník Gazeta Wyborcza s odvolaním sa na poľské ministerstvo obrany.

11.10.2015 11:00
debata (99)

Na poľských základniach by súčasne malo pôsobiť „niekoľko stoviek“ amerických vojakov, ktorí budú mať sklady zbraní, munície, palív a náhradných dielov na starosti. Posilnenie európskych spojencov, znepokojených ruskou anexiou Krymu a rozpútaním konfliktu na Ukrajine, oznámil vlani v júni vo Varšave americký prezident Barack Obama, pripomenul denník a dodal, že Washington na tento program vynaloží miliardy dolárov.

Poliaci poskytnú Američanom základne a objekty na piatich miestach, vrátane vojenského priestoru pri obci Drawsko Pomorskie, kde má vzniknúť spoločné výcvikové stredisko, a to aj s americkými tankami M1 Abrams. Desiatka týchto tankov spolu s bojovými vozidlami pechoty Bradley tam cvičili už na jar. Tentoraz by v Poľsku mali zostať.

Poliaci tiež sprístupnia Američanom letisko v Lasku, kasárne po raketové jednotky v Skwierzyne a bývalé delostrelecké kasárne v Ciechanowe. „Všetka infraštruktúra v týchto objektoch bude prispôsobená americkým normám,“ uviedol námestník ministra obrany Robert Kupiecki.

Američania sa tam budú zdržiavať na základe zmluvy o podmienkach pobytu amerických vojakov na poľskom území (SOFA), však základne zostanú pod poľskou jurisdikciou. Podľa dohody, ktorú ministri obrany oboch krajín podpísali v máji, by v Poľsku malo byť vybavenie pre americký prápor o sile 750 mužov. Vybavenie pre ďalšie prápory má byť v Bulharsku a Rumunsku, po rote o sile 150 mužov potom v Estónsku, Litve a Lotyšsku.

Definitívne usporiadanie bude nasledovať až po rozhodnutí Maďarska, či si americkú základňu praje alebo nie. „Základne amerického vybavenia na svojom území nechceli Slováci a Česi,“ podotkol denník. V strednej a východnej Európe by malo byť vybavenie pre americkú obrnenú brigádu o sile až 4 700 vojakov, s približne 60 tankami a 250 ďalšími vozidlami. Toto vybavenie poslúži pri cvičeniach v rámci „stálej prítomnosti“ rotujúcich amerických jednotiek v regióne.

Formálne sa tak podľa denníka neporuší dohoda z roku 1997 medzi NATO a Ruskom, ktorá nepočítala s rozmiestnením väčších aliančných síl v nových členských štátoch. Posilňovanie východného krídla NATO je reakciou na Krym.

„Ešte v roku 2013 sa zdalo, že Európa je bezpečná. Armáda USA sa slávnostne lúčila s posledným tankom Abrams na starom kontinente, na ktorom Američania znížili počet svojich vojakov z 213 000 v roku 1989 na 27 000 v roku 2013,“ pripomína Gazeta Wyborcza a dodáva, že teraz Američania nebudú draho budovať nové základne pre svoje jednotky, ale len zriadia sklady výzbroje, pretože presun z USA by bol finančne a hlavne časovo náročný. V prípade ohrozenia potom bude stačiť prepraviť na miesto vojakov.

99 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #USA #vojenská technika #tanky