Britské médiá: Piloti môžu zostreliť ruské stíhačky. Moskva žiada vysvetlenie

Rusko si pozvalo britského vojenského atašé v Moskve, aby objasnil správy britských médií, podľa ktorých majú britskí vojenskí piloti povolenie zostreľovať ruské stíhačky nad Irakom. Informovala o tom v nedeľu agentúra Interfax.

11.10.2015 19:44
debata (367)

Britský atašé podľa agentúry Reuters uviedol, že informácie k tejto záležitosti nemá a odovzdá oficiálnu odpoveď v blízkej budúcnosti. Britský denník The Daily Star s odvolaním sa na vysoké armádne zdroje uviedol, že britským pilotom a pilotom Severoatlantickej aliancie (NATO) bolo povedané, že môžu siahnuť aj k tvrdým opatreniam, ak budú pri svojej misii nad Irakom ostreľovaní ruskými stíhačkami.

Správa prišla potom, čo Británia varovala Rusko, že robí situáciu na Blízkom východe „oveľa nebezpečnejšou“. Podľa zdrojov, na ktoré sa list odvoláva, je len otázkou času, než budú vojaci zapojení do smrteľnej konfrontácie s ruskými lietadlami. Vojenskí velitelia veria, že je reálna možnosť, že britské lietadlo môže byť napadnuté alebo zostrelené v leteckom súboji s ruským pilotom.

Podľa zdroja budú lietadlá Tornado Britského kráľovského letectva (RAF) vybavené vyspelými raketami vzduch-vzduch krátkeho doletu Asraam – nadzvukovou zbraňou, ktorá môže zostreliť lietadlo zo vzduchu. Každá z týchto rakiet stojí 200 000 libier a môže letieť trikrát rýchlejšie, než je rýchlosť zvuku. Každé lietadlo môže niesť až štyri tieto rakety.

Pilotom RAF podľa článku bolo oznámené, že sa majú za každú cenu vyhnúť kontaktu s ruskými lietadlami a americké a britské tímy, ktoré majú na starosti vojenské lety, urobia všetko, aby udržali lietadlá od seba. Piloti však boli dôrazne upozornení, že sa musia pripraviť na streľbu na ruské lietadlá, ak na tom budú závisieť ich životy.

Britské kráľovské letectvo zhodilo na ciele Islamského štátu už viac ako 250 bômb. Minister obrany Michael Fallon uviedol, že vláda sa bude snažiť presvedčiť parlament, aby rozšíril možnosť vojenského zásahu aj na Sýriu. Podľa neho je nelogické útočiť na bojovníkmi IS v Iraku a nie v Sýrii.

367 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #piloti #povolenie #ruské stíhačky