Francúzsko bude kontrolovať vodičov pomocou dronov

Francúzska vláda odsúhlasila sériu opatrení na zníženie počtu mŕtvych na cestách, medzi ktorými je aj používanie bezpilotných lietadiel (dronov) či falošných radarov, uviedli miestne médiá.

12.10.2015 08:06
debata (2)

Vláda chce do roku 2020 znížiť ročný počet zabitých osôb na 2-tisíc do roku 2020. Vlani bol počet obetí nehôd na cestách 3384, tento rok ich je za prvých osem mesiacov 2250.

Bezpilotné lietadlá by nad cestami mali odhaľovať nebezpečnú jazdu vodičov. Okrem toho sa nanovo začnú robiť testy slín s cieľom zistiť, či vodič listov neriadi pod vplyvom drog. V troch zo stovky departementov v krajine sa skúšobne zníži maximálna povolená rýchlosť na vedľajších cestách z 90 na 80 kilometrov za hodinu.

Vláda tiež počíta s inštaláciou ďalších 500 radarov na meranie rýchlosti, v celej krajine ich tak bude 4 700. Nové radary budú schopné odhaľovať okrem nepovolenej rýchlosti aj prekračovanie plnej čiary, nerešpektovanie bezpečnej vzdialenosti medzi autami a ďalšie priestupky. Zároveň sa pri cestách prvýkrát objavia aj falošné radary, a to v pošte 10-tisíc kusov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #nehody #drony