Američanmi podporovaní Kurdi sa pridali k novej vojenskej aliancii

Kurdské milície, ktoré počas svojich bojov v Sýrii dostávajú podporu v podobe náletov koalície vedenej Spojenými štátmi, sa pridali k vojenskej aliancii zahŕňajúcej aj arabské skupiny. Uvádza sa to vo vyhlásení kurdskej strany zverejnenom v noci na pondelok, informovala agentúra Reuters.

12.10.2015 09:58
debata (85)

Táto aliancia, ktorá si zvolila názov Demokratické sily Sýrie, zahŕňa už aj kurdské milície Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG) a sýrske arabské skupiny, ktoré doteraz bojovali na severe Sýrie proti extrémistickej organizácii Islamský štát.

Vyhlásenie YPG prišlo po tom, ako Spojené štáty oznámili, že menia formu svojej pomoci sýrskym povstalcom. Spojené štáty sa rozhodli zastaviť výcvik sýrskych povstalcov mimo územia Sýrie, a namiesto toho sa chcú sústrediť na dodávky zbraní tým oddielom, ktorých veliteľov si vopred preveria.

YPG sa vďaka svojim pozemným operáciám doteraz prejavili ako najefektívnejší partner koalície vedenej Američanmi, keďže sa im spoločnými silami tento rok podarilo znovu dobyť rozsiahle územia na severovýchode Sý­rie.

Hovorca YPG vo vyhlásení vysvetlil pripojenie kurdských povstalcov k vojenskej aliancii Demokratické sily Sýrie tým, že Sýria prechádza „citlivým obdobím, keď je rýchly vývoj na vojenskom aj politickom fronte, čo si vyžaduje, aby vznikla jednotná národná vojenská sila, ktorá združuje všetkých Sýrčanov – Kurdov, Arabov, kresťanov i ostatné skupiny“.

85 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #Kurdi