Bild: Merkelová odmietla zvyšovanie daní kvôli prijímaniu migrantov

Náklady na ubytovanie stúpajúceho počtu migrantov prichádzajúcich do Nemecka nebudú musieť tamojší obyvatelia znášať v podobe zvýšených daní. Kancelárka Angela Merkelová to prisľúbila v rozhovore pre pondelkové vydanie denníka Bild, z ktorého cituje agentúra DPA.

12.10.2015 10:35
debata (11)

„Môžeme byť radi, že sme roky dobre hospodárili a stav našej ekonomiky je v súčasnosti dobrý,“ povedala Merkelová.

Vicekancelár Sigmar Gabriel – predseda Sociálnodemokra­tickej strany Nemecka (SPD), ktorá vládne v koalícii s Merkelovej Kresťanskodemo­kratickou úniou Nemecka (CDU) a Kresťanskosociálnou úniou v Bavorsku (CSU) – však podľa DPA obvinil partnerské strany z „bezradnosti“ pri riešení migračnej krízy.

Konzervatívne CDU a CSU v súčasnosti rozdeľujú odlišné postoje k migrantom, ktorých prílev sa podľa Merkelovej dá zvládnuť, zatiaľ čo podľa bavorského premiéra Horsta Seehofera, stojaceho na čele CSU, by malo Nemecko uzavrieť svoje štátne hranice.

Gabriel v tejto súvislosti vyjadril podporu Merkelovej, zdôraznil však, že Nemecko nie je schopné prijať „bezpodmienečne a natrvalo“ všetkých prichádzajúcich migrantov, ktorých počet za tento rok odhadol na vyše milióna. Oficiálna predpoveď Berlína na tento rok pritom ráta s príchodom 800-tisíc osôb.

Medzi kritikov Merkelovej politiky voči migrantom sa zaradil aj republikánsky uchádzač o post prezidenta USA Donald Trump, ktorý v rozhovore pre stanicu CBS News varoval pred „nepokojmi“ v Nemecku. „To, čo urobila v Nemecku, je choré,“ povedal s poukázaním na útoky a násilnosti.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Nemecko #Angela Merkelová #utečenci