Stáli sme po členky v krvi, hovoria svedkovia útokov v Turecku

Turecko sa len pomaly spamätáva z šoku, ktorý spôsobili sobotňajšie bombové útoky pred stanicou v Ankare, kde zomrelo najmenej 97 ľudí. Očití svedkovia nešťastia prezradili novinárom, čo sa v centre metropoly po odpálení dvoch náloží odohrávalo. Hovorili o neopísateľných scénach zmaru a naprostej bezmocnosti po tom, čo medzi zvyškami ľudských tiel čakali na pomoc, ktorá neprichádzala. Prvé sanitky vraj na miesto nešťastia prišli zhruba po pol hodine, polícia ešte neskôr.

12.10.2015 11:42
Turecko, výbuch Foto: ,
Príbuzní oplakávajú obete sobotňajšieho útoku v Ankare.
debata (1)

„Tá explózia bola tak mohutná, že sa triasla zem. Scéna potom je neopísateľná. Stáli sme po členky v krvi. Videl som mŕtve telo malého dievčatka. Len tam bezvládne ležalo,“ povedal listu BGN News čelný predstaviteľ prokurdskej opozičnej Ľudovej demokratickej strany ( HDP) Ertugrul Kürkçü. Práve priaznivci tejto strany, ktorí pred stanicou čakali na začiatok mierového pochodu zvolaného ľavicovými organizáciami, zrejme tvoria väčšinu obetí.

„Druhá explózia prišla ešte skôr, než sme sa stačili spamätať z tej prvej. Ľudia kričali, utekali na všetky strany a líhal si na zem. Keď sme konečne vstali, videli sme všade okolo seba zvyšky ľudských tiel. Tam, kde došlo k výbuchu, ležali mŕtvoly jedna na druhej,“ uviedol novinár denníka Hürriyet Faruk Bildirici, ktorý mal o pochode poukazujúcom na rastúce násilie medzi armádou a kurdskými separatistami písať reportáž.

Bildirici tiež upozornil na to, že na mieste neboli takmer žiadni policajti, ktorí by dohliadali na bezpečnosť. Po explóziách vraj prišli prvé sanitky asi po pol hodine, policajné posily dorazili až po zdravotných odborníkoch.

„Boli to dva silné výbuchy hneď po sebe. Pred nami na zem spadli guľôčkové ložiská. Aj keby to bol samovražedný útok, fakt, že tam boli guľôčkové ložiská naznačuje, že to niekto dobre pripravil a chcel posilniť ničivú silu,“ uviedol ďalší z účastníkov sobotňajšej akcie a predstaviteľ Ľudovej republikánskej strany (CHP) Musa Çam.

Mnoho svedkov upozornilo na to, že podľa nich polícia akciu v Ankare takmer nesledovala, čo je podľa nich výnimočné. „Väčšinou polícia autobusy s účastníkmi demonštrácií zastavuje a starostlivo kontroluje. Tentoraz to tak nebolo. Vystúpili sme a policajti neboli ani vonku,“ popísala jedna žena anonymne svoje zážitky listu Bügün. O možnom zlyhaní polície hovoril pre denník Meydan aj bývalý pracovník rozviedky Cevat Öneş, podľa ktorého boli vzhľadom na neexistenciu bezpečnostných prehliadok porušené pravidlá.

Jeden z účastníkov pochodu vraj pred výbuchom možno videl útočníka. „Videl som muža oblečeného v čiernom, bol v strednom veku, mal fúzy a išiel veľmi rýchlo. Mal batoh a ešte kufor na kolieskach. Hovoril som mu, že nemôže prejsť len tak, ale odpovedal len ‚stanica‘ a šiel ďalej,“ povedal BGN News Abdulselam Altun.

Dokonca aj ľudia, ktorí boli desivého pohľadu na obete útoku ušetrení, budú traumu zo sobotňajšieho dopoludnia ešte dlho spracovávať. „Ako sa k nám postupne dostávali správy o tom, že je najskôr niekoľko zranených, potom desať mŕtvych, 20 mŕtvych a tak ďalej, rozhodli sme sa vrátiť k autobusu, pretože nás nič iné nenapadlo. Niektorí osamote plakali, iných utešovali kamaráti. Väčšina z nás ako bez duše kráčala preč, s výrazom šoku a rastúceho pocitu viny preživších v tvári,“ napísal do denníka Hürriyet Stefan Martens.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #bombový útok #Anakara