Minister Lavrov sa stretne s emisárom OSN pre Sýriu

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa v utorok stretne s osobitným vyslancom OSN pre Sýriu Staffanom de Misturom, informovala agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na tlačové oddelenie ruského rezortu diplomacie.

12.10.2015 12:12
debata (2)

Ako spresnila agentúra Reuters, toto vyhlásenie bolo odpoveďou na otázku, či de Mistura pricestuje na rokovania do Ruska. Zo samotnej odpovede však nie je jasné, kde sa rozhovory uskutočnia.

V nedeľu po stretnutí s ministrom obrany Saudskej Arábie šejkom Muhammadom bin Salmánom Lavrov uviedol, že Rusko je za to, aby sa do obnovovania politického dialógu v Sýrii zapojili „všetci vonkajší hráči“. „My principiálne navrhujeme, aby všetci vonkajší hráči, ktorí majú vplyv na tie-ktoré politické sily v Sýrii, prispeli k čo najrýchlejšiemu začatiu celosýrskeho dialógu,“ vyhlásil Lavrov. Dodal, že Rusko „zaujíma v tejto záležitosti spolupráca s takou významnou krajinou regiónu, akou je Saudská Arábia“.

Ruská intervencia v Sýrii rozhnevala nepriateľov Asada v regióne, vrátane Saudskej Arábie, podľa ktorých ruské nálety zasahujú povstalecké skupiny bojujúce proti sýrskej vláde, a nielen bojovníkov skupiny Islamský štát, ako to uvádza Moskva. Lavrov pripustil, že Rijád má „starosti“, pokiaľ ide o zámery Ruska, dodal však, že ruské útoky sú zacielené len proti extrémistom vrátane IS a skupiny Džabhat an-Nusra, spojenej s al-Káidou.

Dá sa predpokladať, že témou rokovaní Lavrova s de Misturom bude obnovenie mierových rokovaní o urovnaní konfliktu v Sýrii. Ruské nálety ich totiž skomplikovali: kľúčové združenie sýrskych opozičných síl – Národná aliancia – v nedeľu oznámilo, že kvôli ruským náletom bude bojkotovať mierové rozhovory navrhované de Misturom.

Národná koalícia vo vyhlásení uviedla, že „sa rozhodla nezúčastniť sa na konzultatívnych pracovných skupinách a domnieva sa, že základom pre obnovenie rokovacieho procesu musí byť dodržiavanie ženevského komuniké a rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN a ukončenie ruskej agresie“. Ženevské komuniké je dokument schválený na mierovej konferencii v roku 2012, ktorý naznačil základy mierovej dohody vrátane vytvorenia prechodného riadiaceho orgánu s výkonnými právomocami.

Sýrska opozícia tvrdí, že prezident Bašár Asad nemôže zostať počas prechodného obdobia pri moci, ale zástupcovia súčasnej vlády na rokovaniach hovoria, že jeho odchod z politickej scény nebude predmetom diskusií.

Vyslanec OSN de Mistura v júli navrhol vytvorenie pracovných skupín zložených z opozície a zo zástupcov vlády, aby diskutovali o širšom spektre otázok vrátane ochrany civilistov a obnovy vojnou zničenej krajiny. Opozícia však vyjadrila sklamanie nad jeho návrhom, keďže zatiaľ ide len o konzultácie, nie o riadne rokovania. Rozhodnutie o bojkote bolo zástupcami Národnej koalície schválené po niekoľkých dňoch diskusií, ktoré sa uskutočnili v Turecku, kde má táto časť sýrskej opozície sídlo.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #OSN #Sergej Lavrov