Osoby zatknuté v Moskve vraj chceli útočiť v mestskej doprave

Skupina osôb zadržaných v nedeľu v Moskve chcela s pomocou päťkilovej trhaviny spáchať teroristický útok v niektorom z prostriedkov mestskej hromadnej dopravy. Oznámila to ruská kontrarozviedka FSB. Podozriví boli údajne teroristi vycvičení v tábore Islamského štátu, ktorý kontroluje rozsiahle oblasti Sýrie a Iraku.

12.10.2015 14:03 , aktualizované: 16:19
debata (36)

O zadržaní informoval v nedeľu ruský Národný protiteroristický výbor (NAK). V moskovskom byte, kde sa skupina skrývala a kde bola aj zadržaná, sa podľa NAK našlo improvizované výbušné zariadenie, ktoré zásahová jednotka zneškodnila. Agentúra Interfax informovala, že výbušné zariadenie bolo podomácky vyrobené a svojou konštrukciou pripomínalo nálože použité minulú sobotu pri samovražedných útokoch v Ankare. Podľa správy FSB sa v byte pohybovalo šesť až jedenásť sprisahancov.

Oddiel prišiel zo Sýrie do Ruska dlho predtým, než ruské letectvo začalo údery na ciele IS v Sýrii, uviedla tajná polícia v snahe zabrániť špekuláciám, že pripravovaný útok mal byť odvetou za ruské nálety na Blízkom východe.

Zadržanú skupinu podľa FSB financovali nemenovaní teroristickí velitelia, ktorí údajným atentátnikom dodali aj trhavinu. Nálož bola pripravená na odpálenie, pri likvidácii museli pyrotechnici obytný dom aj blízke okolie evakuovať, konštatovala FSB. Ruské tlačové agentúry s odvolaním sa na bezpečnostné zdroje uviedli, že evakuovaných bolo viac ako 100 obyvateľov. Do bytovky zároveň prerušili dodávky plynu.

Ruská tajná služba FSB nedávno informovala, že podľa jej predpokladov bojuje na strane IS vyše 5 000 ľudí z Ruska a krajín strednej Ázie. Odhaduje, že občanov Ruskej federácie je medzi nimi približne 2 400.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #Sýria #teroristický útok