Rusko má podľa EÚ ukončiť útoky v Sýrii, ktoré nemieri na IS a teroristov

Ministri Európskej únie žiadajú okamžité prerušenie ruských útokov v Sýrii, ktoré mieria na iné ciele, než je Islamský štát a organizácie označené zo strany OSN za teroristické. Vyplýva to zo záverov, ktoré boli prijaté na ich schôdzke v Luxemburgu. Ministri si tiež myslia, že trvalý mier v Sýrii nie je možný s terajším vedením krajiny, teda s prezidentom Asadom.

12.10.2015 14:26
debata (273)

Dokument upozorňuje, že vojenská eskalácia sýrsky konflikt predlžuje, podkopáva snahy o politické urovnanie, zhoršuje humanitárnu situáciu a zvyšuje radikalizáciu. „Naším cieľom by malo byť upokojiť konflikt,“ uviedli ministri.

Skončiť musí tiež ruské narušenie vzdušného priestoru susedných krajín, upozornili ministri. Na to sa nedávno sťažovalo Turecko, ktoré je členským štátom NATO a uchádzačom o členstvo v únii. Turecko je pre EÚ vzhľadom k terajšej migračnej kríze v regióne kľúčovým partnerom.

Európska únia podľa nových prijatých záverov vyzýva Moskvu, aby sústredila svoje úsilie na dosiahnutie spoločného cieľa svetového spoločenstva, ktorým je politické riešenie niekoľko rokov trvajúceho sýrskeho konfliktu. Závery schôdze ministrov zdôrazňujú, že svet sa v snahe umožniť Sýrčanom žiť v mieri v ich vlastnej krajine musí sústrediť na dve vzájomne súvisiace otázky. Prvou je politický cieľ ukončiť občiansku vojnu tým, že budú odstránené jej príčiny.

Predpokladom k tomu má byť prechodný politický proces, do ktorého budú zapojené všetky strany konfliktu. Európska únia opakovane zdôraznila svoju podporu úsiliu OSN o sprostredkovaní dialógu. Únia chce v tomto zmysle aktívne rokovať s kľúčovými hráčmi v regióne, akými sú Saudská Arábia, Turecko či Irán.

Druhou oblasťou je potom riešenie bezpečnostnej hrozby, teda boj s regionálnou i svetovou hrozbou, ktorú predstavuje organizácia IS. Únia preto odsúdila všetko násilie a porušovanie ľudských práv, ktoré IS a ďalšie teroristické skupiny páchajú na civilnom obyvateľstve, vrátane kresťanov a ďalších náboženských a etnických menšín v oblasti. Odsúdené bolo tiež svojvoľné ničenie historických pamiatok v Sýrii a Iraku. EÚ pripomína, že sa jedná o vojnový zločin.

273 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #Sýria #OSN #teroristi #Islamský štát