Briti končia s dohľadom nad ambasádou, v ktorej sa skrýva Assange

Britská polícia ukončila hliadkovanie pri ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, kde sa kvôli hroziacemu zatknutiu už viac ako tri roky skrýva zakladateľ servera Wikileaks Julian Assange. Informoval o tom server BBC.

12.10.2015 17:02
Assange Julian Foto: ,
Fotka Juliana Assangea z roku 2012, na ktorej prehovára k verejnosti a médiám z balkóna ekvádorskej ambasády v Londýne.
debata (5)

Policajti ambasádu strážili, aby mohli Austrálčana zatknúť, ak by pôdu úradu opustil. Operácia bola kvôli vysokým nákladom terčom kritiky. Assange sa skrýva kvôli švédskemu zatykaču a obavám, že by mohol byť zo Švédska vydaný do USA.

Americká justícia viní Assangea z vyzradenia tajných informácií. Vo Švédsku je zakladateľ servera Wikileaks podozrivý zo znásilnenia. Prípady ďalších jeho sexuálnych deliktov z roku 2010 už švédska prokuratúra v lete kvôli premlčaniu odložila.

Náklady Scotland Yardu na nepretržité sledovanie ambasády v štvrti Knightsbridge dosiahli tento rok v apríli 11,1 milióna libier. Polícia tvrdí, že bude naďalej robiť všetko pre to, aby Assangea zatkla v prípade, že veľvyslanectvo opustí.

Ekvádor udelil Assangeovi politický azyl, 44-ročný Austrálčan však v súčasnosti nemá možnosť, ako sa z ambasády legálne dostať.

Projekt Wikileaks vznikol v roku 2006 a od začiatku sa zameriaval na zverejňovanie tajných vládnych dokumentov a ďalších citlivých dát. Veľký rozruch vo svete spôsobil v roku 2010, keď na webe sprístupnil americké dokumenty, ktoré získal od amerického vojaka Bradleyho Manninga. Manning, ktorý neskôr prejavil želanie žiť ako žena a teraz sa volá Chelsea Manning, bol v USA vlani odsúdený na 35 rokov väzenia.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Wikileaks #Veľká Británia #Julian Assange