Vodca an-Nusry žiada stupňovanie útokov na Asadových alavitov

Vodca frontu an-Nusra, ktorý je sýrskou odnožou al-Káidy, vyzval v pondelok na vystupňovanie útokov na bašty alavitov, menšinovej moslimskej náboženskej skupiny, ku ktorej patrí sýrsky prezident Bašár Asad. Povstalci v krajine tak majú podľa neho urobiť v odplate za zabíjanie sunnitských moslimov ruskými silami, informovala tlačová agentúra Reuters.

13.10.2015 07:26
debata (15)

Abú Muhammad al-Džulání na zvukovej nahrávke zverejnenej na YouTube uviedol, že vojenská intervencia Ruska v Sýrii od minulého týždňa má za cieľ zachrániť Asadovu vládu pred pádom. Podľa neho však bude menej úspešná, než predošlá vojenská podpora Iránu a libanonského Hizballáhu.

„Nie je iná možnosť, než vystupňovať boj a útočiť na alavitské mestá a dediny v provincii Lázikíja. Vyzývam všetky skupiny, aby… denne udierali na ich dediny stovkami rakiet, ako to oni robia sunnitským mestám a dedinám,“ vyhlásil Džulání.

Sunnitský Front an-Nusra patrí k najsilnejším skupinám bojujúcim proti sýrskej vláde v čoraz komplikovanejšom konflikte, ktorý ruská intervencia len zhoršila, píše Reuters.

Džulání označil intervenciu Ruska, ktoré v Sýrii podniká nálety na podporu Asadových síl, za novú kresťanskú krížovú výpravu z východu, ktorá je odsúdená na neúspech a ktorá prišla po „sérii víťazstiev mudžáhidov“ ohrozujúcich Asadovu vládu.

„Pri vojne v Šáme (Sýrii) Rusi zabudnú na hrôzy toho, čomu čelili v Afganistane. Nová ruská invázia je posledným šípom vo výzbroji nepriateľov moslimov a nepriateľov Sýrie,“ dodal.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Bašár al-Asad #An-Nusra