Iniciatíva žiada, aby europarlament sídlil len v Štrasburgu

Trvajúca kritika nákladnej prevádzky dvoch sídiel Európskeho parlamentu, v Bruseli a vo francúzskom Štrasburgu, už dávno vyvolala návrhy na zrušenie jedného z nich. Europoslanci presadzujú trvalý presun do Bruselu, kde už sídli rad ďalších významných inštitúcií EÚ. Ako však upozornil spravodajský server Politico, Štrasburg vracia úder a nová iniciatíva naopak navrhuje, aby inštitúcia z Bruselu odišla práve do mesta na francúzsko-nemeckých hraniciach.

13.10.2015 07:42
debata (6)

Za plánom podľa serveru stoja asi dve desiatky francúzskych europoslancov a niektorí ďalší predstavitelia. Tento mesiac chcú kampaň oficiálne spustiť. Podľa niekdajšej europoslankyne a bývalej starostky alsaského Štrasburgu Catherine Trautmannovej nastal čas, aby diskusia o „jednom sídle“ nadobudla politický rozmer. „Ľudia dnes spochybňujú ciele, efektívnosť a záujmy týchto európskych inštitúcií,“ pripomína.

Európske zmluvy uvádzajú, že sídlom europarlamentu je práve Štrasburg. Zmena existujúceho usporiadania tak nie je možná bez súhlasu členských krajín a Francúzsko, okrem iného z prestížnych dôvodov, dlhodobo odmieta snahy o presun celej inštitúcie do Bruselu.

V belgickom hlavnom meste sídli aparát inštitúcie a vzhľadom k blízkosti ďalších únijných inštitúcií sa práve tam odohráva väčšina pracovných rokovaní. Do Štrasburgu cestuje celý parlament len dvanásťkrát do roka na pravidelné plenárne rokovanie, tamojšia budova je 317 dní v roku prázdna. Iniciatíva presadzujúca presun inštitúcie do Belgicka nedávno vyčíslila náklady na doterajší stav na 180 miliónov eur ročne.

Presun opačným smerom presadzuje napríklad lobista Daniel Guéguen. Serveru Politico povedal, že odchod do Štrasburgu umožní zmeniť zavedené procedúry, ako sú napríklad často kritizované „trialógy“, v ktorých europarlament a diplomati rokujú o budúcej podobe únijnej legislatívy, ktorá by bola prijateľná pre obe inštitúcie.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európsky parlament