Lajčák: Priveľa času strácame špekuláciami o budúcnosti Asada

Okamžité prerušenie ruských útokov v Sýrii, ktorých cieľom nie je Islamský štát (IŠ), žiadajú ministri zahraničia EÚ v záverečnom komuniké z pondelkového rokovania o Sýrii v Luxemburgu. Ministri zároveň zopakovali, že "trvalý mier v Sýrii nie je možný so súčasným vedením krajiny", a teda s prezidentom Bašárom Asadom.

13.10.2015 08:00
debata (81)

„Naším cieľom by malo byť upokojenie konfliktu,“ obsahuje dokument s tým, že vojenská eskalácia predlžuje sýrsky konflikt, podkopáva úsilie o politické urovnanie, zhoršuje humanitárnu situáciu a zvyšuje radikalizáciu.

Ešte pred summitom niektorí ministri dali najavo, že na rokovaní o mieri sa musí zúčastniť aj Asad. A to aj za predpokladu, že bude mať obmedzenú úlohu počas určitého prechodného obdobia.

„Priveľa času strácame špekuláciami o budúcnosti Asada. Mali by sme sa sústrediť na vyriešenie situácie v danom momente. Asad je dnes realitou, faktorom, ktorý treba brať do úvahy. Nie je to o tom, kto sa nám páči a kto nie. Je to o tom, kto je relevantný a kto nie je. V súčasnosti je (Asad) rozhodne relevantný,“ cituje agentúra RIA Novosti z vyjadrenia slovenského ministra Miroslava Lajčáka pred luxemburským rokovaním.

Na adresu Ruska minister zdôraznil potrebu dialógu, „ktorého zatiaľ nie je veľa“. "Účasť Ruska v sýrskej kríze je realitou, ktorú nemožno ignorovať. Ak chce byť EÚ hráčom, ktorý má dôveru, tak musíme na to reagovať. Logickým by bolo podľa mňa mať dialóg s Ruskom o Sýrii“, povedal Lajčák s tým, že by si želal „aby únia mala realistickú stratégiu v súvislosti so situáciou“. V záverečnom dokumente sa spomína snaha únie „aktívne rokovať s kľúčovými hráčmi regiónu, ako je Saudská Arábia, Turecko či Irán“.

Agentúra ČTK vybrala zo záverečného dokumentu tú časť, v ktorej politici upozornili, že musí prestať porušovanie vzdušného priestoru sýrskych susedov zo strany Ruska. Pritom za dvojnásobné porušenie vzdušného priestoru nad Tureckom sa Moskva ospravedlnila. Ankara napriek tomu z toho urobila kauzu.

Na záver rokovania ministri zahraničia zdôraznili, že svet v snahe umožniť Sýrčanom žiť v mieri v ich vlastnej krajine sa musí sústrediť v prvom rade na politický cieľ – ukončenie občianskej vojny s tým, že budú odstránené jej príčiny. V tom druhom sa musí sústrediť na riešenie bezpečnostnej hrozby. Teda na boj s regionálnou a svetovou hrozbou, ktorú predstavuje organizácia IŠ. Únia preto odsúdila akékoľvek násilie a porušovanie ľudských práv, ktoré IŠ a ďalšie teroristické skupiny páchajú na civilnom obyvateľstve vrátane kresťanov a ďalších náboženských a etnických menšín v oblasti. Ministri zároveň odsúdili ničenie historických pamiatok v Sýrii a Iraku, ktoré únia považuje za vojnový zločin.

© Autorské práva vyhradené

81 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Asad #Islamský štát