Ruské veľvyslanectvo v Damasku zasiahli strely

Dve strely zasiahli ruské veľvyslanectvo v sýrskej metropole Damasku vo chvíli, keď sa pred ním zhromaždili stúpenci Moskvy. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov označil útok za teroristickú akciu, ktorej cieľom je zastrašiť tých, ktorí podporujú boj proti Islamskému štátu. Rusko bojuje v Sýrii od konca septembra.

13.10.2015 10:55 , aktualizované: 12:39
debata (53)

Organizácia sýrskych ochrancov ľudských práv (SOHR) oznámila, že na veľvyslanectvo útočili islamskí rebeli zo svojich pozícií pri hlavnom meste. Pri útoku sa nikto nezranil.

Vo veľvyslanectve, ktoré sídli v centre Damasku, zavládla po útoku panika. Prvá strela zasiahla budovu, z ktorej začal stúpať dym. Keď ľudia začali utekať, ozval sa druhý výbuch. Podľa agentúry RIA Novosti nebol zasiahnutý nikto z pracovníkov úradu. Podľa svedkov nie sú ranení ani medzi manifestujúcimi.

Mnohí prišli k ambasáde s portrétmi Vladimira Putina a Asada. Na niektorých transparentoch stálo Ďakujeme Rusku alebo Sýria a Rusko spoločne bojujú proti terorizmu. Jeden z účastníkov manifestácie povedal agentúre AP, že „celý Západ stál proti Sýrii a postavilo sa za ňu iba Rusko“. „Všetko, čo o Sýrii hovorí Putin, je správne,“ povedal ďalší.

Rusko poslalo do Sýrie bojové lietadlá, vojenskú techniku ​​i vojakov a 30. septembra vstúpili do bojov. Moskva tvrdí, že Rusi útočia na teroristov z Islamského štátu, avšak nálety sa sústreďujú na lokality v západnej Sýrii, kde IS takmer nepôsobí. Snažia sa vytvoriť vhodné podmienky pre sýrsku armádu a jej spojencov tak, aby mohol Damask zabezpečiť veľké mestá na západe a tiež provinciu Latákíja, ktorá je domovom vládnucich alávitov.

Zástupca kurdských oddielov, ktoré bojujú na severe krajiny, v utorok povedal, že do niekoľkých týždňov by mala začať operácia proti sídlu IS v provincii Rakka. Tieto oddiely známe pod skratkou YPG vraj už o začiatku operácie rokujú s koalíciou, ktorú vedú USA a ktorá na severe Sýrie proti IS bojuje cez rok. Tento týždeň YPG oznámili, že sa pripájajú k širšej koalícii arabských a kresťanských oddielov k spoločnému boju proti IS. Dúfajú, že USA im poskytnú podporu.

Práve v rámci tejto podpory zrejme spojenci pod vedením USA v noci na pondelok zhodili v kurdskej provincii Hasák 50 ton munície. V zásielke boli údajne malé strelné zbrane, náboje a takisto granáty.

Zo Sýrie je hlásený tiež incident, pri ktorom dopadli rakety vypálené zo Sýrie na Izraelom kontrolovanú časť Golanských výšin. Nespôsobili žiadne škody, izraelská armáda však potom začala ostreľovať pozície sýrskej armády pri hranici.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Rusko #Sýria #Damask