Nemecký minister financií chce migrantom znížiť sociálne dávky

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble by chcel znížiť sociálne dávky vyplácané žiadateľom o azyl. Nepovažuje totiž za spravodlivé, aby dostávali rovnako ako nemeckí nezamestnaní, informovala agentúra DPA. Správca štátnej pokladnice by chcel aj v ďalších rokoch udržiavať vyrovnaný rozpočet. Či sa mu to podarí záleží práve na situácii okolo migračnej krízy.

13.10.2015 14:05
debata (12)

Zo sociálnych dávok poskytovaných žiadateľom o azyl by sa podľa Schäubleho mohli strhávať napríklad náklady na integráciu. Inak by totiž migranti, ktorí ešte nevedia jazyk a čiastočne ani čítať a písať, dostávali rovnako ako niekto, kto 30 rokov pracoval a teraz je nezamestnaný, uviedol minister. „Budeme o tom musieť ešte diskutovať,“ dodal kresťanskodemo­kratický minister s tým, že zo strany koaličných sociálnych demokratov aj opozičných strán Zelených a Ľavice očakáva odpor proti svojmu návrhu.

Ministerka práce a sociálnych vecí Andrea Nahlesová nedávno odhadla počet nových príjemcov sociálnych dávok z radov migrantov na 240– až 460-tisíc. Výzvu integrácie státisícov migrantov však chce Schäuble zvládnuť bez toho, aby došlo k novému zadlžovaniu krajiny. Aj v nasledujúcich rokoch sa tak chce snažiť o zostavenie vyrovnaného rozpočtu. Finančné dôsledky migračnej krízy sa podľa neho teraz nedajú s presnosťou vyčísliť.

Nemecko odhaduje, že tento rok vydá na starostlivosť o utečencov okolo desiatich miliárd eur. Podľa azylového zákona má utečenec v prvých 15 mesiacoch nárok na pomoc, ktorá sa skladá z dvoch častí. Prvá z nich je určená na krytie „nevyhnutných potrieb“, ako sú bývanie či strava, tou druhou je hotovosť pre „osobné potreby každodenného života“.

Spomínaný zákon tiež stanovuje, že žiadatelia o azyl musia v prvých mesiacoch v Nemecku zostať v prijímacích zariadeniach, zvyčajne tu zotrvávajú až tri mesiace. Po dobu pobytu v týchto centrách dostávajú prvú časť spomínanej pomoci, teda nevyhnutné potreby, vo forme ubytovania, stravy a ošatenia. K tomu im je na každú plnoletú osobu vyplácané vreckové 143 eur mesačne.

Akonáhle prijímacie zariadenie opustia, majú nárok na mesačnú dávku vo výške 287 až 359 eur. V tejto sume je aj vreckové. Viac peňazí dostane žiadateľ o azyl žijúci sám, než tí, čo zdieľajú spoločnú domácnosť. Ak majú vysídlenci dieťa, dostávajú príspevok na starostlivosť podľa veku potomka. Napríklad pre deti mladšie ako sedem rokov je to 84 eur. Náklady na bývanie pritom platia priamo úrady.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #sociálne dávky #Wolfgang Schäuble #migranti