Ubytovňu pre utečencov v Nemecku počmárali hákovými krížmi

Neznámi páchatelia počmárali v noci na utorok štyri ubytovne pre utečencov v Severnom Porýní-Vestfálsku hákovými krížmi. Informoval o tom nemecký denník Bild, podľa ktorého je to doteraz najväčší prípad použitia nacistickej symboliky proti utečencom v Nemecku. Ubytovne pre migrantov sa tento rok často stávali aj terčom podpaľačských útokov.

13.10.2015 15:38
Nemecko, migranti Foto: ,
Azylanti si prezerajú hákové kríže na stenách a dverách ubytovne pre utečencov v meste Waltrop v Nemecku.
debata (11)

Incident sa stal v meste Waltrop neďaleko Dortmundu. Na steny všetkých štyroch tamojších hostelov pre utečencov nastriekali páchatelia červenou farbou hákové kríže a heslá „zmiznite odtiaľto“. Nacistické symboly sa objavili aj na vstupných dverách do ubytovní alebo na chodníkoch v okolí budov.

Zobrazovanie nacistických symbolov je v Nemecku trestné, polícia preto začala vyšetrovanie proti neznámemu páchateľovi.

Vandali grafitmi poničili aj interiér ubytovne. Foto: SITA/AP, Martin Meissner
Nemecko, migranti Vandali grafitmi poničili aj interiér ubytovne.

Ubytovne pre utečencov sa stále častejšie stávajú terčom vandalizmu alebo podpaľačských útokov. Polícia ich od začiatku roka zaznamenala okolo 500, to je asi trojnásobok oproti vlaňajšku. V noci na pondelok napríklad vyhorela ubytovňa v Meklenbursku-Predmoransku a napriek tomu, že sa nikto nezranil, zariadenie už svojmu účelu slúžiť nemôže.

Podľa vládnej prognózy príde tento rok do Nemecka až 800-tisíc utečencov, čo je oproti vlaňajšku asi štvornásobok. Mnohé odhady hovoria o príchode až 1,5 milióna migrantov.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #utečenci #hákové kríže #ubytovňa