Počet utečencov, ktorí sa dostali do EÚ, stúpa na 750-tisíc

Nové štatistické údaje o príleve utečencov do Európy ukazujú, že v najnovšom sťahovaní národov na starom kontinente sa počet utečencov pomaly blíži k hranici trištvrte milióna. V Nemecku, ktoré v rámci Európskej únie nesie najväčšiu záťaž v podobe obrovského množstva prisťahovalcov, zaznel plán na zníženie sociálnych dávok pre utečencov a opakujú sa prejavy nenávisti voči imigrantom.

13.10.2015 16:40
debata (10)

Podľa únijnej agentúry Frontex prekročilo od začiatku roka do konca septembra hranice EÚ viac než 710-tisíc migrantov, čo je dvaapolnásobok oproti celému minulému roku, kedy vonkajšie únijné hranice prekročilo 282-tisíc migrantov. Len v septembri ich bolo zaznamenaných celkovo 170-tisíc, čo je mierny pokles zo 190-tisíc v auguste.

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) informovala o takmer 600-tisíc migrantoch, ktorí sa tento rok preplavili cez Stredozemné more. Za celý minulý rok sa bilancia obetí podľa nej vyšplhala na 3 200.

Väčšina utečencov do únie mieri z Turecka cez grécke ostrovy v Egejskom mori, z ktorých pokračuje takzvanou balkánskou trasou ďalej na západ. Najhoršie je postihnutý grécky ostrov Lesbos. Od januára do konca septembra sa na neho dostalo 350-tisíc migrantov. Prevažujúcou časťou utečencov sú tu sýrski občania.

Stále citeľnejší nedostatok plavidiel v Líbyi a tiež zhoršujúce sa poveternostné podmienky majú podľa Frontexu vplyv na zmenu situácie na trase medzi touto africkou krajinou a Talianskom. V septembri tadiaľ do EÚ dorazilo 12-tisíc ľudí, čo je polovica augustového počtu. Celkovo to znamená, že za prvých deväť mesiacov tohto roka touto cestou priplávalo do Európy skoro 129-tisíc osôb. Najpočetnejšou skupinou sú tu Eritrejci.

Frontex sa stále aktívnejšie zapája do kontroly prichádzajúcich utečencov. Agentúra sa už obrátila na členské krajiny so žiadosťou o pohraničníkov, ktorí by mohli pomôcť. Frontex žiada až 775 ľudí, 670 z nich je potreba práve v Taliansku a v Grécku. Odborníci by mali pomáhať úradom s identifikáciou národnosti prichádzajúcich, vyšetrovatelia by mali prispieť k zberu údajov o pašeráckych sieťach a aktivitách. Potrební sú tiež prekladatelia.

Na zvýšené náklady spojené s prijímaním utečencov sa chystá tiež Nórsko, ktoré v najbližších piatich rokoch očakáva mimoriadne výdavky vo výške 40 až 50 miliárd nórskych korún (117 až 147 miliárd Sk).

10 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Nemecko #utečenci #migračná kríza