Kyjev teatrálne pribuchne Rusom nebeskú bránu

Kyjev uzavrie ukrajinský vzdušný priestor pre všetky ruské letecké spoločnosti. Výnimku majú zatiaľ iba stroje Utair. Podľa ministra vnútra Arsena Avakova musí však zákaz platiť pre všetkých.

14.10.2015 08:38
Petro Porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko podpísal dekrét o zákaze preletu ruských lietadiel nad Ukrajinou vrátane zrušenia leteckého spojenia s viacerými ukrajinskými destináciami.
debata (47)

„Aby sa nestalo, že všetkých vyhnali a oni ostali,“ vyhlásil minister. Podľa agentúry UNIAN rozhodnutie Ukrajinskej štátnej leteckej služby začne platiť od 25. októbra.

„Ruská Federálna agentúra pre leteckú dopravu (Rosaviacia) nevysvetlila dôvody obmedzenia letov ukrajinských aerolínií v ruskom vzdušnom priestore,“ je oficiálnym dôvodom rozhodnutia, ktoré sa vzťahuje na 25 ruských leteckých spoločností a ktoré teatrálne podpísal prezident Petro Porošenko. V Kyjeve však už opomenuli, že to bol práve Kyjev, ktorý v rámci tzv. sprísňovania protiruských sankcií ako prvý zatvoril pred Rusmi nebeskú bránu nad Ukrajinou a vyzval Západ na podobný prístup voči Moskve.

Zákaz sa pôvodne vzťahoval na najväčších ruských leteckých dopravcov, ako je Aeroflot a dnes už aj na zbankrotovaného prepravcu Transaero. Rozhodnutie sa vzťahuje aj na lety do Kyjeva, Ľvova či na východnú Ukrajinu. Na pôvodnom ukrajinskom zozname boli dokonca aj ruské spoločnosti, ktoré časom stratili licenciu. Hlavným dôvodom bol ich lietanie na Krym „bez povolenia ukrajinských úradov“. „Opatrenie má platiť do zrušenia zákazov zavedených leteckými úradmi Ruskej federácie vo vzťahu k ukrajinským leteckým spoločnostiam. Po tom, čo ruská strana zruší tieto zákazy, ruské letecké spoločnosti, ktoré nie sú na sankčnom zozname, budú môcť lietať v ukrajinskom vzdušnom priestore,“ uviedlo ministerstvo infraštruktúry citované agentúrou UNIAN.

V reakcii na ukrajinský zákaz prijala Moskva odvetné opatrenia a oznámila, že rovnako od 25. októbra uzatvorí svoj vzdušný priestor pre letecké spoločnosti z Ukrajiny. Podľa ruských odborníkov z oblasti civilnej leteckej prepravy najviac na protiruské sankcie Kyjeva doplatia samotní Ukrajinci. Len za minulý rok využilo služby ruských spoločností približne 650-tisíc Ukrajincov. Väčšinou tých, ktorí pracujú v Rusku, ale aj tých, ktorí lietajú napríklad cez Moskvu lietali do celého sveta. Po nadobudnutí platnosti zákazu budú teraz môcť doletieť do cieľa iba s prestupom v Minsku, Kišiňove, vo Varšave, v Prahe alebo napríklad v Istanbule. Zvýši to cenu letenky minimálne o tretinu a čas dopravy sa predĺži skoro na deväť hodín. Vlakom je to čosi menej ako 12 hodín.

„Ide o politické rozhodnutie, ktoré bude mať pravdepodobne za následok nedodržanie existujúcich doteraz platných záväzkov, čo bude práca pre súdy,“ pripomína kyjevská právnička Julia Galueva, citovaná agentúrou RIA Novosti.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Kyjev #Ukrajina #vzdušný priestor