Filipínski islamisti zverejnili video s unesenými cudzincami

Podozriví filipínski moslimskí militanti zverejnili video, údajne prvýkrát zachytávajúce dvoch Kanaďanov, Nóra a Filipínku, ktorých uniesli minulý mesiac z letoviska na juhu Filipín.

14.10.2015 11:25
Filipíny, rukojemníci Foto: ,
Tlačový hovorca filipínskych ozbrojených síl sleduje video, na ktorom je údajne vidno rukojemníkov zajatých islamiskými militantmi.
debata (1)

Militanti na videu požadujú, aby vládne sily zastavili delostrelecké útoky, informuje agentúra AP. Brigádny generál Alan Arrojado dnes oznámil, že úrady sa snažia overiť pravosť videozáznamu. Dodal, že armáda odmietne akékoľvek požiadavky militantov.

Video sa rozšírilo na internete a zaznamenala ho aj americká spoločnosť SITE, ktorá monitoruje webové stránky džihádistov. Videonahrávka zachytáva skľúčene pôsobiacich rukojemníkov sediacich na trávnatej čistine, za nimi stoja desiatky prevažne maskovaných ozbrojených mužov. V pozadí vidno husté lístie a pred ním visia dve čierne vlajky typické pre extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS).

Traja zahraniční rukojemníci, viditeľne pod nátlakom, vyzývajú na videu kanadskú a filipínsku vládu, aby zastavili vojenské útoky, a obzvlášť delostreleckú paľbu, ktorá podľa slov jedného rukojemníka zasiahla miesto v ich blízkosti. Ďalší z rukojemníkov, ktorý sa predstavil ako John Ridsdel, rozpráva tak, že militant s dlhými vlasmi mu držal hlavu a mieri naňho mačetou.

„Naliehavo žiadame kanadskú vládu – prosíme, prosíme vás, aby ste nám pomohli. A filipínsku vládu… aby zastavila všetky prebiehajúce operácie, aj delostreleckú paľbu, ktorá sa k nám priblížila,“ hovorí Ridsdel.

Jeden z maskovaných ozbrojencov potom prečíta vyhlásenie s tým, že budú vyjednávať s kanadskou a filipínskou vládou a predložia im svoje požiadavky, keď už armáda zastaví útoky. Potom ozbrojenci začali kričať „Alláhu akbar!“ (Boh je veľký).

Brigádny generál Arrojado, ktorý velí niekoľkomesačným ofenzívam proti militantom zo skupiny abú Sajjáfa v prevažne moslimskej provincii Sulu, približne 950 kilometrov južne od metropoly Manila, vyhlásil, že útoky armády neprestanú.

„Naším mandátom je ísť po nepriateľoch štátu,“ uviedol v stredu Arrojado do telefónu tlačovej agentúre AP.

Únoscovia sa nepredstavili, ale filipínske úrady majú podozrenie, že za únosom stoja militanti abú Sajjáfa, ktorí už v minulosti unášali ľudí a zverejňovali podobné videá na internete. Zvyčajne žiadajú od vlád a príbuzných obrovské sumy výkupného.

Ridsdel, ďalší Kanaďan Robert Hall, Nór Kjartan Sekkingstad a Filipínka identifikovaná ako Tess Florová boli ozbrojenými mužmi minulý mesiac unesení z prístavu na ostrove Samal, takisto na juhu. Video je prvým náznakom, čo sa s nimi stalo a že sú nažive.

Po týchto únosoch sa filipínske úrady zaviazali, že posilnia bezpečnosť na juhu. O tri týždne však ozbrojení muži uniesli z pizzerie v južnej provincii Zamboanga Sibugay bývalého talianskeho katolíckeho misionára.

Juh Filipín dlhodobo trpí bezpečnostnými problémami. Má síce bohaté prírodné zdroje, ale vládne tam aj chudoba, nezákonnosť a už desaťročia tam trvá moslimské a komunistické povstanie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Filipíny #islamskí militanti #rukojemníci