Pápež sa ospravedlnil za 'škandály' v Ríme a Vatikáne

Pápež František sa v stredu počas generálnej audiencie ospravedlnil v mene cirkvi za nedávne "škandály" v Ríme a Vatikáne. Nespresnil, aké škandály má na mysli.

14.10.2015 13:55
pápež František Foto: ,
Pápež František.
debata
Hovorca Vatikánu podľa agentúry AP nezodpovedal na telefóny ani e-maily so žiadosťou o vysvetlenie. Podobné vyhlásenia sú z úst najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi veľmi výnimočné, napísala agentúra AFP.

„Ježiš je realista a hovorí, že je nevyhnutné, že sa škandály stávajú, ale beda tomu, kto taký škandál spôsobí,“ povedal pápež podľa agentúry AP. „Rád by som vás v mene cirkvi poprosil o odpustenie za škandály, ktoré sa stali v Ríme i Vatikáne v poslednej dobe. Prosím za odpustenie,“ uviedol podľa agentúry ANSA František. Podľa agentúry Reuters sa mu dostalo veľkého potlesku, AP označuje odozvu tisícov veriacich prítomných na Námestí sv. Petra skôr za zarazenú.

Viac už vraj pápež nedodal. AP však pripomína, že katolícka cirkev sa dostala v poslednej dobe na popredné stránky novín v rôznych súvislostiach. Kvôli škandálu okolo preplácania výdavkov na oficiálne pohostenie a po kritike, ktorú cirkev adresovala mestu za údajnú nepripravenosť na milióny pútnikov mieriacich od decembra do Ríma, nedávno rezignoval starosta Ríma Ignazio Marino. Aféra prišla v čase, keď sa mesto chystá na nadchádzajúci pápežom vyhlásený Svätý rok venovaný milosrdenstvu, ktorý do talianskej metropoly priláka milióny ľudí.

Tesne pred nedávnym stretnutím (synodou) k rodinným otázkam navyše vystúpil popredný cirkevný teológ, oznámil, že je gay a so svojím partnerom po boku kritizoval údajnú homofóbiu v katolíckej cirkvi. Potom bol zbavený svojej funkcie vo Vatikáne. Podľa AP tiež vyšlo najavo, že desiatky konzervatívnych kardinálov kritizovali spôsob, akým bola synoda vedená.

Podľa Reuters mohol pápež narážať aj na kauzu, o ktorej písali talianske médiá minulý týždeň a ktorá sa týkala farnosti v jednej zámožnej rímskej štvrti. Miestni farníci sa obrátili na miestne cirkevné vedenie s listom naznačujúcim, že jeden z duchovných sa v blízkom parku stýkal s mužskými prostitútmi. Farníkov potom podľa talianskej tlače nahnevalo zistenie, že cirkev túto záležitosť vyriešila len presunom duchovného.

debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František