Šéf poľskej opozície varuje pred chorobami migrantov

Chce, aby sa k tejto záležitosti vyjadril minister zdravotníctva.Šéf poľskej opozície Jaroslaw Kaczyński v súvislosti s utečeneckou krízou varoval pred rozšírením nebezpečných chorôb v Poľsku. Chce, aby sa k tejto záležitosti vyjadril minister zdravotníctva. Tiež by ho zaujímalo, či vláda premiérky Ewy Kopaczovej súhlasila s tým, aby do katolíckeho Poľska prišlo 100-tisíc moslimov.

14.10.2015 16:46
Polsko, Kaczynski Foto: ,
Šéf poľskej opozície a bývalý predseda vlády Jaroslaw Kaczynski počas konferencie vo Varšave.
debata (17)

Kaczyński začiatkom tohto týždňa na predvolebnom zhromaždení v Poľsku povedal, že v Európe sa objavili veľmi nebezpečné choroby, s ktorými sa miestni ľudia dlho nestretli. Hovoril pritom o výskyte cholery na jednom z gréckych ostrovov či o úplavici vo Viedni. Podľa Kaczyńského sa v súvislosti s príchodom utečencov v Európe vyskytli „rôzni paraziti či prvoky, ktorí nie sú nebezpeční v organizme týchto ľudí (migrantov), avšak tu nebezpečné byť môžu“. „To neznamená, že by niekto mal byť diskriminovaný, je však nutné to skontrolovať,“ dodal niekdajší šéf poľskej vlády.

Na stretnutí so svojimi priaznivcami sa Kaczyński zmienil aj o neoficiálnej informácii pravicového týždenníka W Sieci, ktorý s odvolaním na „vierohodné zdroje v Európskej komisii“ napísal, že vláda premiérky Kopaczovej zo stredovej Občianskej platformy (PO) súhlasila s príchodom 100-tisíc moslimov do Poľska. Táto krajina je pritom tradične jednou z bášt katolicizmu v Európe a mnoho Poliakov je ostro proti prijímaniu moslimov. Kabinet súhlasil s tým, že Poľsko sa ujme asi 7-tisíc migrantov.

Za rasistické a fašistické označil Kaczyńského výroky spolupredseda liberálnej strany Twój Ruch Janusz Palikot. „To je jazyk, za ktorý by sa nehanbil ani (stranícky zástupca Adolfa Hitlera) Hess, ani (nacistický minister propagandy) Goebbels, ani Hitler,“ citovala dnes Palikota spravodajská televízia TVN24. Ľavicovému politikovi a niekdajšiemu protikomunistickému disidentovi Andrzejovi Celińskému zase Kaczyńského slová pripomínajú to, ako nacistické Nemecko spájalo Židov s šírením týfusu. „Strašiť ľudí parazitmi, to je jazyk, aký používali nacisti,“ povedal Čelinský v TVN24. „Kaczyński to musí vedieť, nie je idiot,“ dodal.

Podľa posledného prieskumu agentúry TNS Poľska by Kaczyńského PiS podporilo 36 percent ľudí, Občiansku platformu premiérky Kopaczovej by volilo 24 percent. Do Sejmu, dolnej komory parlamentu, by sa okrem PiS a PO dostala ešte strana Kukiz'15 populistov a rockového hudobníka Pawla Kukiza.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #utečenci #choroby #migranti