Krajiny prispeli na utečencov málo, tvrdí Európska komisia

Európsku komisiu znepokojuje, že únijné štáty len veľmi chabo plnia svoje septembrové sľuby výrazne zvýšiť financovanie programov na pomoc a podporu utečencom v krízových oblastiach. Novinárom to povedal deň pred summitom prvý podpredseda komisie Frans Timmermans. Únijné štáty tiež vraj zatiaľ nevypočuli volanie agentúry Frontex, ktorá žiada poskytnutie odborníkov, napríklad pre registráciu a identifikáciu migrantov.

14.10.2015 17:16
debata (17)

Na výraznom posilnení fondov, z ktorých sa financuje predovšetkým pomoc sýrskym utečencom v Turecku, Libanone a Jordánsku, sa zhodol mimoriadny summit EÚ na konci septembra. Sľúbil vyššiu finančnú podporu príslušným agentúram a programom OSN, ako je Úrad vysokého komisára pre utečencov (UNHCR) alebo Svetový potravinový program (WFO).

Európska komisia vtedy napríklad oznámila aj zvýšenie peňazí v príslušnom regionálnom zvereneckom fonde EÚ na celkovo 500 miliónov eur. Únijné krajiny sa zaviazali, že prispejú rovnakou sumou tak, aby súčet dosiahol miliardu eur. „Je najvyšší čas, aby členské krajiny záväzky dorovnali. Sľúbili to, mali by to splniť,“ poznamenal Timmermans. Vo štvrtok to podľa neho prezidentom a premiérom pripomenie predseda komisie Jean-Claude Juncker.

Juncker v podstate rovnakú vec oznámil v stredu poslancom Európskeho parlamentu. Napríklad vo zvereneckom fonde na pomoc Sýrii chýba podľa neho zo strany členských krajín 225 miliónov eur. Juncker predpokladá, že ďalšie konkrétne záväzky bude počuť od zástupcov členských krajín pri štvrtkovom summite.

Timmermans naopak ocenil napríklad Rakúsko, ktoré Frontexu už skôr prispelo stovkou expertov. Juncker v europarlamente uviedol konkrétne čísla – Frontex teraz potrebuje 775 ľudí, členské krajiny zatiaľ konkrétne ponúkli 48 odborníkov. Pre Európsky azylový podporný úrad (EASO) je potrebné nájsť 374 osôb, členské štáty sa dostali k počtu 81.

Podľa prehľadu, ktorý v stredu Európska komisia ponúkla, by mali krajiny podľa záverov mimoriadneho septembrového summitu dorovnať záväzky komisie v celkovej výške 2,8 miliardy eur. Z toho 500 miliónov eur má byť určené UNHCR, WFP a ďalším relevantným organizáciám, 500 miliónov do zvereneckého fondu EÚ pre Sýriu a 1,8 miliardy eur núdzovému zvereneckému fondu pre Afriku. Juncker pred europoslancami uviedol, že do celkovej sumy 2,8 miliardy eur teraz chýba skoro 1,8 miliardy.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska komisia #utečenci