Irán ukázal tajnú raketovú základňu

Iránske Revolučné gardy sprístupnili pracovníkom štátnej televízie tajnú podzemnú raketovú základňu a ukázali im rakety stredného a krátkeho doletu. Informovala o tom agentúra AP. Zároveň Irán v stredu definitívne schválil zákon umožňujúci implementáciu jadrovej dohody Teheránu.

14.10.2015 19:07
debata (17)

Iránska štátna televízia odvysielala zábery dlhých tunelov, v ktorých boli umiestnené nosiče s raketami pripravenými na odpálenie. Zariadenie je podľa komentára k reportáži jednou zo stoviek raketových základní, ktoré sa nachádzajú v celom Iráne. Kde sa základňa nachádza, v príspevku uvedené nebolo, spomína sa len skutočnosť, že objekt je v hĺbke 500 metrov pod zemou.

Jeden z veliteľov Revolučných gárd uviedol, že uvedená základňa je len „špičkou ľadovca“ vojenskej moci, ktorou gardy disponujú.

Podľa agentúry AP bolo zámerom odvysielania reportáže ukázať, že iránske Revolučné gardy sú odhodlané pokračovať vo svojom raketovom programe aj napriek rezolúciám Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) a nedávno uzavretej jadrovej dohode, ktorú s Teheránom uzavrelo šesť svetových mocností.

Schválili jadrovú dohodu

Vplyvná iránska Rada strážcov v stredu definitívne odsúhlasila zákon umožňujúci implementáciu jadrovej dohody Teheránu so šiestimi svetovými mocnosťami. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na iránske štátne médiá.

Príslušnú legislatívu prijal v utorok iránsky parlament, čo pozorovatelia označili za víťazstvo vlády nad konzervatívnymi odporcami dohody. Dvanásťčlenná Rada strážcov mohla návrh zákona ešte poslať späť do parlamentu na ďalšie prerokovanie, napokon to však neurobila.

Tento orgán zložený so šiestich znalcov islamského práva a šiestich expertov na ďalšie právne oblasti okrem iného dohliada na to, či sú návrhy zákonov schválené poslancami v súlade s ústavou islamskej republiky. Súhlas Rady strážcov je nevyhnutnou podmienkou toho, aby mohli zákony nadobudnúť účinnosť.

V júli podpísaná dohoda ukončila dlhé roky nepriateľstva a napätia medzi Iránom a západnými veľmocami, ktoré mali podozrenie, že jadrový program Teheránu má aj vojenské aspekty. Výsledkom dohody má byť zrušenie sankcií uvalených na Irán, ak obmedzí svoj jadrový program a odpovie na otázky Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) o desiatkach podozrivých výskumných a vývojových projektov.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #Teherán #jadrová dohoda