Niger pre útoky Boko Haram vyhlásil mimoriadny stav v Diffe

Niger vyhlásil v stredu mimoriadny stav v regióne Diffa ležiacom na juhu krajiny - pri hraniciach s Nigériou - kde bolo v uplynulých týždňoch pri útokoch militantov zabitých najmenej 40 ľudí.

15.10.2015 08:12
debata

Tamojšia vláda z týchto násilností obvinila islamskú militantnú organizáciu Boko Haram. Informovala o tom agentúra Reuters.

Mimoriadny stav, ktorý bude platiť nadchádzajúcich 15 dní, umožní nigerskej vláde posilniť v Diffe bezpečnostné opatrenia, zaviesť zákaz vychádzania a obmedziť tiež pohyb tovaru ako aj osôb. Podobné opatrenia pritom vláda v tomto regióne prijala už vo februári, pripomenul Reuters.

Extrémisti z Boko Haram vyhlásili na severovýchode Nigérie emirát, kde uplatňujú brutálny výklad islamského práva a podnikajú aj výpady do susedných krajín – Nigeru, Kamerunu a Čadu.

Samotný Niger v tomto roku zatkol už prinajmenšom 1100 údajných militantov z Boko Haram.

Podľa štatistiky, ktorú minulý týždeň zverejnila Organizácia Spojených národov (OSN), zaznamenali v regióne Diffa od februára tohto roka už prinajmenšom 57 útokov. Do Diffy zároveň pred militantmi z Boko Haram ušlo zo susednej Nigérie už približne 150 000 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Boko Haram #Niger