Vo vojne policajtov je zapletený aj exminister

Česko zažíva ďalšiu veľkú protikorupčnú operáciu. Po predchádzajúcej predvlani padla vláda šéfa ODS Petra Nečasa. Rok predtým skončil vo väzbe stredočeský hajtman, sociálnodemokratický exminister David Rath, ktorého prvostupňový súd poslal za korupciu na osem a pol roka za mreže.

15.10.2015 08:32
Ivan Langer Foto: ,
Český exminister vnútra Ivan Langer, v podsvetí prezývaný Íčko, je jedným z podozrivých pri vyšetrovaní nelegálnej klientelistickej siete.
debata (1)

Tentoraz polícia sekla do vlastných radov. Popri vysokých dôstojníkoch kriminálnej polície sa však v jej hľadáčiku ocitli aj vplyvní politici a podnikatelia, vrátane exministra vnútra a bývalého podpredsedu ODS Ivana Langera a olomouckého hajtmana, sociálneho demokrata Jiřího Rozbořila.

Podľa médií polícia rozkryla rozsiahlu klientelistickú sieť, ktorá prepájala niekoľko inštitúcií štátnej a verejnej správy s podnikateľmi a špičkami elitných bezpečnostných útvarov. O čo presne ide, to sa česká verejnosť môže stále iba dohadovať. Bookmakeri už podľa agentúry ČTK ponúkajú stávky, či sa u Langera najdú peniaze v škatuli od vína ako kedysi u Ratha, alebo v matraci či nádržke záchodu… Exminister Langer, ktorého detektívi protimafiánskeho útvaru po takmer celodennom výsluchu a domovej prehliadke v stredu ráno prepustili bez vznesenia obvinenia, nevysvetlil dôvody svojho zadržania.

„Neviem a doteraz dosť dobre nerozumiem tomu, čo sa odohralo,“ povedal pre český Rádiožurnál. Polícia zadržala aj Langerovho dlhoročného priateľa a obchodného partnera, olomouckého realitného magnáta Ivana Kyselého. Práve on by podľa niektorých médií mohol stáť v centre vyšetrovanej klientelistickej siete. Novinári tak usudzujú už aj na základe záhadného krycieho mena policajnej operácie Vidkun. Vidkun je krstné meno nórskeho nacistického kolaboranta Quislinga. „To priezvisko sa vyslovuje kysling. Podobnosť s menom Kyselý je zrejmá na prvé počutie,“ napísali Lidové noviny.

Prepojenie Langra s Kyselým sa prepieralo už v roku 2007, keď si vtedajší minister vnútra od podnikateľa požičal dva milióny korún na rekonštrukciu domu. Médiá neskôr špekulovali o tom, či sa za to politik neodvďačil lobovaním, čo Langer popieral. Exminister zamočený vo viacerých aférach z politiky odišiel pred piatimi rokmi, keď ho voliči pomocou preferenčných hlasov posunuli nižšie na kandidačnej listine ODS. A vlani už aj oficiálne spečatil podnikateľské prepojenie s Kyselým, keď od neho za 40 miliónov korún odkúpil štyridsaťpercentný podiel jeho realitnej kancelárie.

Podľa informácií časopisu Respekt je Kyselý jedným zo štvorice osôb, ktorých už v prvej vlne čakajú obvinenia. Tými ďalšími by mali byť vysokí policajní predstavitelia z Olomouca: námestník krajského policajného šéfa, vedúci hospodárskej kriminálky a zástupca Generálnej inšpekcie bezpečnostných zborov.

Langer aj po odchode z vysokej politiky zostal v kontakte s mnohými policajtmi, ktorých ako minister vymenoval do funkcií. „Odpočuté rozhovory olomouckých policajtov naznačujú, že sa Langer angažoval napríklad vo výbere nového šéfa mestskej polície, keď údajne zháňal ,vhodného' protikandidáta, alebo odovzdával policajné informácie smerom k olomouckému hajtmanovi Rozbořilovi,“ informoval investigatívny server Neovlivní.cz. Sociálny demokrat Rozbořil, ktorého policajti tiež vypočúvali, v stredu nenastúpil do práce a zrušil svoj pracovný program do konca týždňa.

Denník Hospodářské noviny napísal, že vyšetrovanie sa podľa všetkého týka klientelistickej siete, ktorá z polície za peniaze vynášala informácie, alebo dokonca vplyvňovala konkrétne prípady vplyvných ľudí. A mohla súčasne slúžiť aj ako systém včasného varovania, ak by proti týmto ľuďom smerovalo policajné vyšetrovanie.

To, že vyšetrovanie korupcie či zneužitia právomoci úradnej osoby siaha do vysokých poschodí polície, označujú české médiá za ešte dôležitejšiu správu, než to, že exministra Langera odviedli na výsluch kukláči. Túto skutočnosť vyzdvihol aj súčasný minister vnútra, sociálny demokrat Milan Chovanec. „Polícia vyšetrovala na základe podnetu polície. Pre vedenie policajného prezídia tak zásah nebol prekvapením. Je to neveselé, ale správne, že polícia zasahuje proti trestnej činnosti i vo vlastných radoch,“ citovali Chovanca Lidové noviny.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #ODS #David Rath #Ivan Langer