Trenírky nad Hradom majú prepadnúť štátu

Kuriózny prípad na streche Pražského hradu začína mať sčasti jasnejšie pokračovanie vo vyšetrovacom spise. Jasnejšie v tom, ako naložiť s veľkými červenými trenírkami, ktoré zaviali nad sídlom hlavy štátu, ale nevedno, kam sa podela prezidentská štandarda.

15.10.2015 09:30
červené trenírky, Pražský hrad, Ztohoven Foto:
Miloš sa stal terčom posmechu. Na snímke z 19. septembra je moment, keď členovia umeleckej skupiny Ztohoven zvesili prezidentskú štandardu a nahradili ju veľkými červenými trenírkami.
debata (4)

„Kriminalisti avizovali, že požadujú, aby trenírky prepadli štátu,“ napísal server iDNES. O rozruch nad sídlom prezidenta Miloša Zemana sa 19. septembra postarali členovia umeleckej skupiny Ztohoven. Prezlečení za kominárov vyliezli na strechu a zvesili štandardu. Nahradili ju trenírkami podobných rozmerov.

Ztohoven to urobila preto, lebo Zemanovi vyčíta viacero vecí. „Zaviala zástava muža, ktorý sa nehanbí stretávať sa s pochybnými diktátormi, držať vo funkcii kancelára prezidenta šmelinára bez bezpečnostnej previerky,“ napísala na svojej webovej stránke medzi desiatimi bodmi kritiky.

Členovia skupiny majú na krku podozrenie z výtržníctva, poškodenia cudzej veci a krádeže. Údajný tretí skutok je zahalený do hmly. Umelci tvrdia, že štandardu neukradli, vraj ju odfúklo. Podľa iDNES vyšetrovatelia zisťovali u meteorológov, aká bola sila vetra. Vyzerá to tak, že slabá.

Advokát skupiny trvá na vyjadrení umelcov a navrhol rekonštrukciu činu, aby sa ukázalo, že štandardu zobral vietor. U koho by potom skončila? U náhodného chodca, ktorý si ju vzal ako cennosť? Bohvie. Kriminalisti uzatvárajú prípad aj bez nájdenia štandardy.

Obžaloba sa zrejme spoľahne na tvrdenie, že išlo o krádež bez ohľadu na to, že štátny symbol sa nenašiel u žiadneho člena Ztohoven. Zmiznutá štandarda tvorí približne tretinu vzniknutej škody, ktorú vyčíslil Hrad. Informoval, že má hodnotu 35-tisíc českých korún (1 300 eur).

„Škoda, ktorú spôsobili daňovým poplatníkom extrémisti zo Ztohoven, bola vyčíslená takmer na 100-tisíc korún,“ napísal na Twitteri hovorca prezidenta Jiří Ovčáček. V prepočte je to zhruba 3 700 eur. „Údaje o škode sú za stratenú štandardu, opravu poškodenej strešnej krytiny, klampiarskych prvkov a vlajkového stožiara,“ spresnil pre portál Lidovky.

Kauza má už za sebou personálnu dohru na Hrade. Zeman vykonal čistku medzi funkcionármi zodpovednými za bezpečnosť. Údiv nad slabou ochranou netajil podpredseda strany TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Za čo platíme bezpečnostný systém Hradu a prezidenta republiky… Nemusela to byť skupina Ztohoven a nemuseli to byť trenírky. Mohli to byť teroristi a mohla to byť bomba,“ upozornil podľa agentúry ČTK.

Zeman pred niekoľkými dňami povedal, že areál sídla hlavy štátu bude mať prísnejšie bezpečnostné opatrenia. „Čaká nás zavedenie bezpečnostných rámov,“ poznamenal podľa serveru Aktuálně. Keď s plánom oboznámil kardinála Dominika Duku, ten spínal ruky k Bohu. „Zdvihol aj oči k nebu a hovoril, že sa spomalí príchod do katedrály. Snažil som sa mu vysvetliť, že je to lepšie, ako keď ju niekto vyhodí do vzduchu,“ podotkol Zeman.

Vyvesenie trenírok vyvolalo na Hrade ostrú reakciu. Hovorca Ovčáček spojil aktérov s „fašizáciou pražskej kaviarne“, čo je hanlivé označenie „intelektuálnych povaľačov“, ako Zeman vidí svojich kritikov.

Veľký obdivovateľ prezidenta Michal Hašek, ktorý je juhomoravský hajtman, napísal na Facebooku, že členovia Ztohoven sú hovädá, ktorým ide o zviditeľnenie. Tí, naopak, sa bránia, že išlo o normálny politický aktivizmus.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #Pražský hrad