Američania predĺžia svoju vojenskú prítomnosť v Afganistane

Spojené štáty budúci rok nestiahnu väčšinu svojich vojakov z Afganistanu, ako pôvodne plánovali, ale ponechajú ich v krajine aj po roku 2016. Potvrdil to v Bielom dome americký prezident Barack Obama.

15.10.2015 13:42 , aktualizované: 21:41
debata (40)
Po roku 2017, keď Obama ukončí druhé funkčné obdobie v prezidentskom úrade, by malo byť v Afganistane 5 500 amerických vojakov. Zdroje z armádnych kruhov sa nechali počuť, že pre narastajúcu hrozbu Talibanu je potrebné, aby afganským ozbrojeným silám pomáhalo viac amerických jednotiek.

Vo vyhlásení americkej Národnej bezpečnostnej rady, ktorú cituje BBC, sa uvádza, že zmena v názore na ďalšiu prítomnosť vojakov USA v Afganistane je „výsledkom rozsiahleho, niekoľko mesiacov trvajúceho prehodnotenia“ a po konzultáciách, ktoré prezident Obama viedol s celým národno-bezpečnostným tímom a s afganskými partnermi.

Šéf NATO tento krok privítal

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg rozhodnutie USA privítal a dodal, že aj Severoatlantická aliancia v najbližších týždňoch prijme „kľúčové rozhodnutia“ o rozsahu svojej misie v Afganistane.

„Toto rozhodnutie otvára cestu pre trvalejšiu prítomnosť spojencov a partnerov NATO v Afganistane. Príspevok USA bude dôležitým faktorom, ktorý budeme brať do úvahy,“ povedal Stoltenberg.

Podľa šéfa aliancie afganské bezpečnostné sily stále plnia svoje záväzky v oblasti bezpečnosti a je preto veľmi dôležité, aby „sme ich aj naďalej podporovali a chránili výsledky, ktoré sme doteraz dosiahli“.

Teraz je v Afganistane 9 800 amerických vojakov. Vrchný veliteľ amerických ozbrojených síl v Afganistane, generál John Campbell minulý týždeň povedal, že USA musia zvážiť posilnenie svojej vojenskej prítomnosti v krajine.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #vojenská prítomnosť #americkí vojaci