Tusk: Dianie v Sýrii môže znamenať novú migračnú vlnu

Zhoršujúca sa situácia v Sýrii môže viesť k novému exodu utečencov z tejto krajiny, varoval pred štvrtkovým rokovaním prezidentov a premiérov Európskej únie predseda ich schôdzok Donald Tusk. Lídri EÚ si preto podľa neho musí klásť otázku, či opatrenia, ktoré prijímajú na zvládnutie terajšej migračnej vlny, budú v takomto prípade dostatočné.

15.10.2015 14:03
debata (36)

Na tlačovej konferencii len niekoľko hodín pred začiatkom štvrtkového summitu EÚ v Bruseli Tusk pripomenul, že prioritami schôdzky sú posilnenie ochrany vonkajších hraníc únie, ale aj skutočná a silnejšia podpora krajinám v regióne, ktoré teraz hostia milióny sýrskych utečencov.

„Musíme skutočne začať s finančnou pomocou v regióne,“ upozornil Tusk. Mimoriadny summit EÚ k migrácii 23. septembra sľúbil výrazné finančné čiastky krajinám ako je Turecko, Jordánsko alebo Libanon, ale tiež programom OSN, ktoré sa starajú o utečencov v táboroch. Krajiny EÚ však zatiaľ svoje sľuby príliš nerealizovali, ako v stredu naliehavo pripomenula Európska komisia. „Môžeme a musíme toho urobiť viac,“ podotkol Tusk.

Diskutovať sa podľa neho má tiež o lepšom využití európskej agentúry Frontex a o možných zmenách jej postavenia tak, aby bola „akčnejšia“ a mohla napríklad sama iniciovať návraty neúspešných žiadateľov o azyl.

Tusk tiež zdôraznil snahu o intenzívnejšie diskusie s krajinami, z ktorých migranti pochádzajú. V nich chce EÚ uplatňovať princíp „viac za viac“, teda väčšiu rozvojovú pomoc za väčšiu spoluprácu pri spätnom prijímaní vlastných občanov. Spoločne by tieto zmeny mali podľa šéfa únijných summitov znamenať zlepšenie a zefektívnenie európskej politiky návratu.

Dôležitá je spolupráca s Tureckom

Kľúčovou krajinou pre EÚ je teraz Turecko, odkiaľ do Európy dostávajú najväčšie počty utečencov. Tusk pripomenul, že rozhovory s Ankarou stále pokračujú. Turci sa výmenou za spoluprácu snažia získať napríklad rýchlejšie uvoľnenie vízového režimu.

Turci tiež presadzujú zriadenie bezpečnej zóny v severnej Sýrii. Tusk vyhlásil, že vzhľadom na ruské zapojenie sa do bojov v Sýrii je teraz podobný plán oveľa komplikovanejší, ako pred niekoľkými týždňami. Prial by si vraj s Tureckom dosiahnuť pragmatickejšie a realistickejšie ciele. Podľa Tuska sú však potrebné záruky, že Turecko svoje sľuby skutočne splní. „Nehovorím o dobrej vôli, ale o praxi. Pre nás je teraz najdôležitejšie to, ako s nami bude Turecko spolupracovať na zvládnutí migračnej vlny,“ uviedol.

Podľa Tuska musia na štvrtkovom stretnutí únijní predstavitelia diskutovať o strednodobých a dlhodobých riešeniach, vrátane budúcnosti dublinského systému, podľa ktorého EÚ určuje, ktorá krajina má riešiť žiadosti o azyl. Ďalším posilnením vonkajších hraníc únie by bol tiež vznik európskej pohraničnej stráže.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Sýria #Donald Tusk #utečenci