Maďarsko je pripravené na prípadné uzavretie hraníc s Chorvátskom

Maďarská polícia je pripravená na situáciu, pri ktorej by eventuálne došlo k uzavretiu maďarsko-chorvátskych hraníc. Vo vysielaní prvého programu verejnoprávnej televízie M1 to vo štvrtok večer vyhlásil hovorca vlády v Budapešti Zoltán Kovács. Podľa neho sú policajné zložky v súvislosti s prípadným uzavretím hraníc pripravené zvládnuť aj situáciu podobnú dianiu na maďarsko-srbskom hraničnom priechode v Röszke.

15.10.2015 17:04 , aktualizované: 21:57
debata (10)

Maďarský premiér Viktor Orbán pred bruselským summitom Európskej únie vyhlásil, že Budapešť je pripravená zabezpečiť, aby v zmysle schengenskej dohody bolo možné prekročiť chorvátsko-maďarské hranice iba kontrolovaným spôsobom.

Podľa agentúry MTI Orbán povedal, že konečný verdikt o prípadnom zatvorení zelenej hranice s Chorvátskom bude možné zverejniť v piatok ráno; zatiaľ treba počkať na rokovania krajín Vyšehradskej štvorky a Európskej rady. Premiér však zdôraznil, že lepším riešením by bolo uzatvorenie gréckych hraníc. Orbán vyzdvihol spoluprácu V4, ktorej krajiny podľa neho vynakladajú veľké úsilie pri ochrane hraníc na základe vzájomného stredoeurópskeho priateľstva.

Ak Európska únia nezriadi spoločnú jednotku na zabezpečenie gréckej schengenskej hranice, potom je Maďarsko pripravené uzavrieť vlastnú schengenskú hranicu s Chorvátskom. V rozhovore pre agentúru Reuters to dnes vyhlásil šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó. Podľa jeho slov by tento krok bol sprevádzaný podobnými opatreniami ako uzavretie maďarsko-srbských hraníc. Maďarsko už o pláne informovalo Slovinsko, Rakúsko i Nemecko, dodal minister zahraničných vecí.

Ešte predtým minister poverený riadením úradu vlády János Lázár v Budapešti vyhlásil, že kabinet môže rozhodnúť o uzavretí zelenej hranice s Chorvátskom v nasledujúcich dňoch. Súčasne dodal, že tomuto kroku už nebránia žiadne technické prekážky.

Dokončili plot

Maďarsko dokončilo výstavbu plotu na svojej hranici s Chorvátskom. Účinné uzavretie hranice pred migrantmi tak už závisí len na politickom rozhodnutí, informoval hovorca maďarskej vlády. „Bezpečnostné ohradenie chorvátsko-maďarskej hranice je dokončené, teraz je na vláde, aby hranicu uzavrela s pomocou polície a armády,“ povedal hovorca na tlačovej konferencii a dodal, že príslušné rozhodnutie by mohlo byť urobené v najbližších dňoch.

Minister zahraničia Péter Szijjártó potvrdil, že ak šéfovia štátov a vlád krajín EÚ neprijmú opatrenia na ochranu gréckych hraníc, Maďarsko bude „vážne zvažovať“ nad uzavretím tých svojich s Chorvátskom.

„Vyzval som Grécko a Európsku radu, aby vypracovali spoločnú európsku silu na ochranu vonkajšej schengenskej hranice,“ vyhlásil Szijjártó. „Toto rozhodnutie žiaľ nebolo urobené. Ak toto rozhodnutie nepadne na stretnutí Európskej rady, naozaj budeme musieť začať vážne uvažovať o ochrane schengenskej zóny na chorvátsko-maďarskej hranici,“ povedal minister.

Szijjártó dodal, že uzavretie hranice by znamenalo rovnako drastické opatrenia ako na hranici so Srbskom, kde neexistuje žiadny koridor pre priechod migrantov smerujúcich do západnej Európy. Prechod hranicou potom bude možný len na oficiálnych hraničných priechodoch. To by podľa ministra zahraničia „úplne zmenilo situáciu“. Szijjártó povedal, že o svojich plánoch Budapešť informovala tiež Slovinsko, rovnako ako Rakúsko a Nemecko.

Maďarsko je jednou z hlavných stredoeurópskych krajín, cez ktorú utečenci prechádzajú ďalej na západ. S ohradzovaním najľahšie prekonateľných úsekov svoje hranice s Chorvátskom začalo v septembri. Chorvátsko sa totiž po uzavretí maďarsko-srbskej hranice stalo pre utečencov novou tranzitnou krajinou.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #plot #Chorvátsko #utečenci