Bulharskí pohraničníci zastrelili migranta, premiér odišiel zo summitu

Bulharskí pohraničníci na pomedzí s Tureckom zastrelili utečenca, ktorý so 40-člennou skupinou prekročil hranice Bulharska.

16.10.2015 01:50
debata (52)

V noci na piatok o tom informovala agentúra DPA s tým, že incident sa premietol aj do summitu Európskej únie, ktorý v noci rokoval o utečeneckej kríze. Bulharský premiér Bojko Borisov z vrcholnej schôdzky predčasne odišiel.

Zastrelený podľa všetkého pochádzal rovnako ako ďalší vysídlenci zo spomínanej skupiny z Afganistanu, pohraničníci sa ich pokúšali zastaviť. DPA uviedla, že udalosť predchádzali násilnosti a že niektorí z utečencov boli ozbrojení.

Predseda únijných schôdzok Donald Tusk k incidentu povedal, že je to ďalší argument vypovedajúci o dôležitosti nočného rokovania predstaviteľov krajín EÚ o utečeneckej kríze. Summit uvítal spoločný akčný plán medzi Bruselom a Tureckom, ktorý v minulých dňoch s Ankarou prerokovala Európska komisia a ktorý by mal pomôcť Európe zvládnuť masívnu migračnú krízu, keďže práve cez Turecko mieria do EÚ najväčšie počty prevažne sýrskych utečencov.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Bulharsko #migranti