Obama má na stole žiadosť zúfalej matky

Saudská Arábia predsedá v OSN Rade pre ľudské práva. Iróniou je pritom skutočnosť, že jej to nebráni riadiť sa kontroverzným islamským právo šaría. Potvrdzuje to aj najnovší prípad. Matka saudskoarabského demonštranta, ktorého odsúdili na sťatie a následné ukrižovanie, prosí prezidenta USA Baracka Obamu, aby zachránil synovi život.

16.10.2015 10:00
Ali Muhammad Nimra Foto:
Obhajcovia ľudských práv pokračujú vo výzvach adresovaných Rijádu, aby zrušil hrdelný trest pre Aliho Muhammada Nimra.
debata (27)

„Je hlavou tohto sveta a môže zasiahnuť a zachrániť môjho syna. Ja a syn sme jednoduchí ľudia, nie sme v tomto svete nijako významní. Ak by to však Obama pre nás urobil, tak si myslím, že by sa stal oveľa váženejším v očiach celého sveta a nás by zachránil pred veľkou tragédiou,“ zdôvodňovala žiadosť Nusra Ahmadová citovaná denníkom The Guardian.

Samotný trest označila za „krutý a extrémny“. Najvyšší súd už odmietol odvolanie Aliho Muhammada Nimra. A to napriek tomu, že do akcie za záchranu jeho života sa zapojili ľudskoprávne organizácie vrátane Amnesty International, ale napríklad aj britský premiér David Cameron.

Saudská Arábia sa riadi islamským právom šaría a jej systém trestov čelí kritike kvôli prísnosti a tvrdosti. Kritika je v súčasnosti silnejšia o to viac, že Saudská Arábia predsedá v OSN Rade pre ľudské práva.

Ali mal iba sedemnásť rokov, keď ho pred štyrmi rokmi zatkli. Jeho mama tvrdí, že syna zdržali po tom, čo sa pripojil k šiitským demonštráciám v meste Katíf na východe krajiny. Demonštranti žiadali rovnaké náboženské práva, ako majú väčšinoví sunniti. Saudská Arábia má asi 25 miliónov obyvateľov a približne dva milióny z nich vyznávajú šiitský islam.

Šiiti sa roky sťažujú na diskrimináciu v krajine, ktorá striktne presadzuje vahábitskú podobu sunnitského islamu. Ali za ocitol za mrežami vo februári 2012. Oficiálne obvinenie obsahuje účasť na proteste, používanie mobilného telefónu a držanie zbrane, čo však jeho rodina rozhodne odmieta.

„Boli to pokojné, civilizované a legitímne protesty. Bála som sa však o syna. Vnútorne som s ním v základných princípoch súhlasila,“ zdôverila sa Ahmadová. Počas návštevy syna vo väzení si všimla, že ho mučili.

„Pri prvej návšteve som ho nepoznala. Nevedela som, či je to skutočne môj syn Ali. Videla som jasne ranu na čele, ďalšiu na nose, mal ho zmrzačený. Aj jeho telo bolo iné. Bol veľmi chudý,“ spomenula zúfalá matka. O treste, ktorý vyniesli v máji 2014, rozhodne ako posledná inštancia kráľ. Nusra Ahmadová verí, že syna omilostí.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #milosť #Saudská Arábia #žiadosť