Putin vyzval postsovietske štáty k spoločnej obrane hraníc

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vyhlásil, že ruskí vojaci počas svojej leteckej a námornej misie v Sýrii dosiahli významné úspechy, keď zničili desiatky muničných skladov, vojenskej techniky a veliteľských postov extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

16.10.2015 10:26
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (116)

Okrem toho Putin zdôraznil, že Rusko je naďalej za vytvorenie „čo najširšej koalície bojujúcej proti extrémistom a teroristom“.

Putin vyzdvihol, že v oblasti koordinácie postupov sa podarilo dosiahnuť „istý úspech“ a Rusko je v kontakte s krajinami regiónu: Saudskou Arábiou, Spojenými arabskými emirátmi, Egyptom, Jordánskom, Izraelom a ďalšími, pričom v záujme dosiahnutia súčinnosti sa snaží nadviazať aj kontakt a spoluprácu s USA a Tureckom.

Ruský prezident v prejave na zasadnutí prezidentov Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ) v kazašskej Astane vyzval na posilnenie kontroly na vonkajších hraniciach tohto zväzku a na sústavnú výmenu spravodajských informácií. Navrhol tiež vytvorenie spoločného orgánu, ktorý by situáciu na hraniciach monitoroval.

V tejto súvislosti pripomenul, že podľa odhadov ruskej tajnej služby bojuje v radoch IS od 5 000 do 7 000 ľudí pochádzajúcich z krajín SNŠ. „Nemôžeme dopustiť, aby skúsenosti, ktoré teraz získavajú v Sýrii, neskôr využili u nás doma,“ upozornil Putin.

Ruský prezident upriamil pozornosť na to, že situácia v Afganistane – susediacom so SNŠ – začína byť kritická. Teroristi podľa Putina získavajú čoraz väčší vplyv a neskrývajú svoje plány na ďalšiu expanziu.

Účastníci summitu SNŠ, ktorý sa dnes konal v kazašskej Astane, podpísali aj spoločné vyhlásenie o boji proti terorizmu, informovala RIA Novosti.

116 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #boj proti terorizmu