Poľsko pošle do Maďarska 70 policajtov k srbskej hranici

Poľsko pošle do Maďarska asi 70 pohraničných policajtov a vybavenie, aby pomohlo Budapešti zvládnuť zložitú situáciu na hranici so Srbskom zaplavenej prílivom imigrantov.

16.10.2015 13:29
Poľsko, premiérka Ewa Kopaczová Foto: ,
Poľská premiérka Ewa Kopaczová.
debata

Oznámila to premiérka Ewa Kopaczová po štvrtkovom bruselskom summite EÚ. Kritizovaný plot, ktorý Maďarsko postavilo na tejto hranici, síce počet ľudí prúdiacich balkánskou cestou do krajiny znížil, ale nezastavil.

„Posielame päť vysoko špecializovaných vozidiel s výbavou na nočné videnie, čo umožní kontrolu celej hranice (so Srbskom),“ citovala v piatok Kopaczovú agentúra PAP. Maďarsku bude k dispozícii tiež asi sedem desiatok pohraničných policajtov a niekoľko ďalších vozidiel bez špecializovanej výbavy.

Do Maďarska sa podľa štatistík Budapešti tento rok do septembra bez potrebných dokladov dostalo 204 000 ľudí, čo je trinásťnásobný nárast oproti vlaňajšku.

V krajine už od štvrtka pôsobí skupina 21 slovenských vojakov, predovšetkým vodiči a obsluha techniky s piatimi automobilmi Tatra. Slovensko a Česko takisto Maďarsku ponúkli vyslanie desiatok policajtov.

Poľsko podľa premiérky chce prispieť aj k zvýšeniu akcieschopnosti európskej pohraničnej agentúry Frontex vyhradením ďalších 40 ľudí. Rovnaký počet úradníkov do nej Poľsko v súvislosti s migračnou krízou už zapojilo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Maďarsko #policajti #utečenci #Ewa Kopaczová