Rusko vraj vybuduje v Sýrii novú vojenskú základňu

Ruská armáda nevylučuje, že v Sýrii vybuduje námornú, leteckú a pozemnú základňu. K útokom na ciele v Sýrii vraj môže použiť aj plavidlá Čiernomorskej flotily operujúce v Stredomorí.

16.10.2015 13:58
debata (58)

V rozhovore s novinami Komsomolskaja pravda to v piatok povedal zástupca šéfa generálneho štábu ruskej armády Andrej Kartapolov.

Na ciele v Sýrii v súčasnej dobe útočí približne 50 ruských bojových lietadiel. Štyri raketové krížniky operujúce na juhozápade Kaspického mora odpaľujú proti údajným základniam organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii rakety s plochou dráhou letu, ktoré k letom na cieľ využívajú nízke letové koridory nad Iránom a Irakom. Ruský prezident Vladimir Putin v Kazachstane vyhlásil, že nasadenie ruských síl v Sýrii je časovo obmedzené rámcom útočných operácií sýrskej armády proti teroristom.

Generálplukovník Kartapolov, ktorý je šéfom operačnej správy ruského generálneho štábu, v piatok v rozhovore s moskovským denníkom povedal, že vybudovanie novej vojenskej základne v Sýrii nie je vylúčené. „Nevylučujeme vytvorenie jednej vojenskej základne, ktorá bude mať niekoľko častí – námornú, leteckú a pozemnú,“ konštatoval ruský generál. Na otázku, či môžu byť proti útokom na ciele v Sýrii nasadené aj plavidlá ruskej Čiernomorskej flotily, odpovedal: „nepochybne“. Do bojov podľa neho môžu zasiahnuť lode operujúce v Stredozemnom mo­ri.

Rusko má už niekoľko rokov námornú základňu v sýrskom prístavnom meste Tartus, ktorá je jediným oporným bodom ruského námorníctva v Stredomorí. Základňa ale rozsahom nie je veľká a podľa ruských médií slúži hlavne na účely servisu a logistiky.

Ruské pozemné sily podľa Kartapolova do bojov v Sýrii „v žiadnom prípade“ nezasiahnu. Ruská armáda má však všetky technické možnosti na to, aby zasadila letecké a raketové údery proti teroristickým cieľom v Iraku, upozornil ruský generál. „Je to závislé na rozhodnutí nášho vrchného veliteľa,“ poukázal na veliteľské právomoci prezidenta Putina.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna v Sýrii