Maďarsko zatvorí zelenú hranicu s Chorvátskom

Maďarsko v piatok o polnoci uzatvorí zelenú hranicu s Chorvátskom. Rozhodol o tom v piatok maďarský kabinet pre národnú bezpečnosť, ktorého schôdzku zvolal predseda vlády Viktor Orbán. Hraničné priechody budú fungovať ďalej, majú na nich platiť sprísnené bezpečnostné opatrenia.

16.10.2015 15:39 , aktualizované: 16:52
maďarsko, utečenci, migranti, plot, polícia,... Foto: ,
Maďarsko uzatvorí zelenú hranicu s Chorvátskom kvôli neutíchajúcej migračnej kríze.
debata (12)

Podľa agentúry MTI rozhodnutie kabinetu tlmočil na tlačovej konferencii v Budapešti minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó.

Šéf maďarskej diplomacie konštatoval, že lídri EÚ sa na štvrtkovom summite nezhodli na zavedení spoločnej operačnej skupiny, ktorá by mala za úlohu chrániť grécke pobrežie. „Preto národný bezpečnostný kabinet rozhodol, že od polnoci bude Maďarsko plne vymáhať schengenské pravidlá na hranici s Chorvátskom,“ zdôvodnil Szijjártó.

Summit Európskej rady podľa Orbána rozhodol o dôležitom kroku smerom k tomu, aby došlo k dohode s Tureckom, pričom ale nevznikla dohoda o uzatvorení grécko-tureckej hranice.

Na uzatvorenie zelenej hranice s Chorvátskom sú z poriadkového hľadiska a z hľadiska ochrany hraníc všetky podmienky dané; Maďarsko je schopné zabezpečiť chorvátsku hranicu rovnako, ako je to na úseku hranice so Srbskom, zdôraznil Orbán.

Už pred mesiacom Maďari uzavreli hranice so Srbskom. Práve kvôli tomuto kroku Budapešti sa potom hlavnou tranzitnou krajinou pre utečencov smerujúcich z Grécka cez Balkán do západnej Európy stalo Chorvátsko. Len za posledný mesiac Chorvátskom prešlo na 178 000 migrantov, uviedla to v piatok ministerka zahraničia Vesna Pusičová.

Tiež na hraniciach s Chorvátskom, rovnako ako na tých so Srbskom, už stojí hraničný plot. Maďari ho na vonkajšej hranici schengenského priestoru vztýčili preto, aby znížili počet utečencov, ktorí na ich území mieri. Tento rok do Maďarska dorazilo už viac ako 383-tisíc migrantov, väčšina z nich potom odišla do ďalších krajín, najmä do Nemecka.

Záhreb už vopred oznámil, že ak Maďarsko vzájomné hranice uzavrie, má pripravený núdzový scenár. Podľa niektorých informácií by ním malo byť vytvorenie koridoru cez Chorvátsko a Slovinsko do Rakúska. Oficiálne zatiaľ nikto tento postup neoznámil. „Chorvátsko má riešenie, Maďarsko môže robiť, čo uzná za vhodné,“ povedal vo štvrtok na summite EÚ v Bruseli chorvátsky premiér Zoran Milanović.

Maďarsko-chorvátska hranica je dlhá 300 kilometrov, zhruba dve tretiny však tvoria rieky Dráva a Mura. Zatiaľ nie je jasné, či a prípadne ako budú Maďari túto časť hranice strážiť. Szijjártó novinárom povedal, že Maďarsko o svojom kroku informovalo vlády v Chorvátsku, Slovinsku, Poľsku, Rakúsku, Nemecku a na Slovensku. Pri hraničných priechodov Beremend a Letenye budú zriadené tranzitné zóny, kde budú môcť migranti podať žiadosť o udelenie azylu.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #hranice #Chorvátsko #utečenci #migračná kríza