Pri tureckom pobreží sa utopilo 12 migrantov

Dvanásť utečencov pochádzajúcich zrejme zo Sýrie a Afganistanu, z toho štyri deti a jedno bábätko, sa utopilo pri pobreží Turecka v snahe dostať sa na grécky ostrov Lesbos. Oznámila to turecká pobrežná stráž, informovala agentúra Reuters.

17.10.2015 17:30
debata (9)

Jej televízna kamera zachytila, ako pobrežná stráž neďaleko tureckého mesta Ayvacik prenášala z paluby lode na pevninu telá obetí zakryté plastovou fóliou.

Pobrežná stráž uviedla, že dostala hlásenie o potopenie sa lode so sýrskymi migrantmi. Na mieste nehody zachránila 23 ľudí. Niektorým utečencom pomohla turecká rybárska loď. „Vytiahli sme šesť tiel,“ povedal turecký rybár Sezer Simsek.

Tisíce utečencov, prevažne zo Sýrie, Afganistanu a Iraku sa dennodenne pokúšajú dostať cez Egejské more z Turecka do Grécka. Ich plavba je krátka, často však v rozbúrenom mori veľmi nebezpečná. Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov dorazilo tento rok do Grécka už takmer 400 000 migrantov a utečencov.

Šéfovia štátov či vlád Európskej únie sa na summite tento týždeň dohodli, že ponúknu Turecku finančnú pomoc, uľahčenie vízovej povinnosti a opätovné zváženie jeho žiadosti o členstvo v EÚ, aby si zabezpečili jeho spoluprácu v utečeneckej kríze. Chcú, aby Turecko odrádzalo sýrskych utečencov a ekonomických migrantov z Ázie od cesty do Európy.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová odcestuje v nedeľu do Istanbulu, kde sa stretne s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, aby s ním prerokovala uvedené návrhy. Erdogan v piatok povedal, že EÚ si neskoro uvedomila význam Turecka v utečeneckej kríze a obvinil úniu z neúprimnosti.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #utečenci