Davutoglu: Turecko zostrelí cudzie lietadlá vo svojom vzdušnom priestore

Turecko bez váhania zostrelí lietadlá, ktoré narušia jeho vzdušný priestor, uviedol turecký premiér Ahmet Davutoglu. Jeho vyhlásenie prišlo deň po tom, ako Turecko, členský štát NATO, zostrelilo v blízkosti svojich hraníc so Sýriou neidentifikované bezpilotné lietadlo.

17.10.2015 20:40
Ahmet Davutoglu Foto: ,
Turecký premiér Ahmet Davutoglu.
debata (43)

Na bojové misie v blízkosti tureckých hraníc sa v poslednom období vydávajú lietadlá Sýrie, Ruska i Spojenými štátmi vedenej koalície. Incident so zostrelenými dronom podľa agentúry Reuters len zvýšil nebezpečenstvo, že Turecko, ktorá má v rámci NATO druhú najpočetnejšiu armádu, by mohlo byť zatiahnuté do vojenskej konfrontácie.

Turecko už tento mesiac protestovalo proti opakovanému narušeniu svojho vzdušného priestoru ruskými lietadlami, ktoré náletmi v Sýrii podporujú útočné operácie armády prezidenta Bašára Asada.

Incident z piatku Turecko stále vyšetruje, pričom stále nie je známe, komu patril zostrelený dron. Americkí predstavitelia okamžite vyhlásili, že bol ruský, ale ruské ministerstvo obrany vzápätí deklarovalo, že z misie nad Sýriou sa v poriadku vrátili všetky ruské bojové lietadlá a ruské bezpilotné lietadlá pokračujú v plnení stanovených úloh.

Turecká armáda v piatok uviedla, že neznáme lietadlo zostrelila po vyslaní troch varovných signálov. Dodala, že stroj zostrelila v súlade s predpismi NATO o zapojení sa do akcie. Turecká televízia NTV spresnila, že dron prenikol tri kilometre do hĺbky tureckého územia.

Ruská agentúra Interfax v piatok informovala, že ruské ministerstvo obrany nadviazalo priame kontakty s partnerským tureckým rezortom s cieľom predísť incidentom s lietadlami v blízkosti tureckých hraníc.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #lietadlá #Ahmet Davutoglu